1.1 Vision, uppdrag och gränser för hamnenergiomställning (kort-medel-långsiktiga visioner)
Steg detaljer
Definiera en tydlig, hållbar vision för hamnarna, som omfattar energieffektivitet, användning av förnybara energikällor och koldioxidneutralitet.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 : Den förklarar nödvändigheten för hamnar att övergå till grönare metoder och sätter scenen för projektets vision och uppdrag.
SEANERGY D1.2 Avsnitt 2.2.9. & Avsnitt 2.2.10 (Energieffektivitet) tillhandahåller tekniker för att förbättra energieffektiviteten som är i linje med att sätta en hållbar vision.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.1.2 (Övergång till grön energi för hamnanläggningar): Tillhandahåller information om övergång av hamnanläggningar till grön energi, vilket kan hjälpa till att skapa en uppdragsbeskrivning.
Externa verktyg och guider
ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid
ESPO:s färdplan för att genomföra målen för den europeiska Green Deal i hamnar.
Port Environmental Review System (PERS): EcoPorts verktyg utvärderar och förbättrar hamnens miljöprestanda.
Hamnar: Gröna portar till Europa : 10 övergångar för att förvandla hamnar till avkarboniseringsnav
Förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade avslöjanden inom sektorn för finansiella tjänster: betoning på en hållbar vision och koldioxidneutralitet är i linje med SFDR:s mål för hållbarhet.
Direktiv (EU) 2022/2464 fokuserar på att förbättra företagens hållbarhetsrapportering: Utveckling av en hållbar vision för hamnar.
UNCTAD Port Management Series : samling av publikationer och riktlinjer som syftar till att stödja hållbar hamnutveckling
Barcelonas hamn: Mission, vision och värderingar
Hamnar på Balearerna: uppdrag och vision.
Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 7.3 Hamnplanering och -utveckling
Port Castello: Hamnmyndigheten -Mission, vision och värderingar
Port of Long Beachs uppdrag och vision : Kan ge insikter i att skapa ett uppdragsförklaring och definiera visionsgränser.
Energiledningssystem : Göteborgs Hamn, Sverige, använder omfattande energiledningssystem för att stödja sin hållbarhetsvision .
Global Reporting Initiative (GRI) Sustainability Reporting Standards är riktlinjer för organisationer att transparent rapportera om deras miljömässiga, sociala och styrande (ESG) prestanda.
Utforma en mission statement som förkroppsligar övergången till grön energi och hållbara metoder.
SEANERGY D1.2 Kapitel 1.
- Framtidens hamn i Europa av DocksTheFuture skisserar en vision för energieffektiva och miljömässigt hållbara hamnar i Europa .
- Port of Rotterdam delar sitt syfte, uppdrag, vision och strategi för att bygga morgondagens hållbara hamn, och lyfter fram integrationen av FN:s hållbara utvecklingsmål .
- Mål för hållbar utveckling (SDG) : relevanta för hamnar inkluderar främjande av motståndskraftig infrastruktur (mål 9), hållbar urbanisering (mål 11), klimatåtgärder (mål 13), havsvård (mål 14) och främjande av partnerskap (mål 17). Dessa mål vägleder hamnar i att bidra till ekonomisk tillväxt, social integration och miljömässig hållbarhet.
Upprätta gränser som beskriver omfattningen, inklusive tekniska, operativa och geografiska begränsningar.
- EMSA (European Maritime Safety Agency) ger insikter om hamnarnas roll i sjöfartssektorns hållbarhet, vilket understryker intressenternas engagemang i användningen av alternativa bränslen och energiförsörjning .
- GHG Protocol: tillhandahåller riktlinjer för att bedöma systemgränserna att analysera
- ISO 14064 -standard som anger metodiken för att bedöma systemgränserna, med hänsyn till operativa, finansiella och geografiska gränser.
1.2 Identifiering av hamnenergirelaterad intressent
Steg detaljer
Identifiera alla aktieägare och intressenter, inklusive hamnmyndigheter, lokala myndigheter, investerare, leverantörer och samhället.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 2 definierar intressenter och deras betydelse, vilket direkt stöder identifieringsprocessen.
SEANERGY D1.1 Avsnitt 5.1. erbjuder en metodik för att identifiera intressenter, vilket är avgörande för en omfattande kartläggning av intressenter.
SEANERGY D1.2 : Introduktionen och de olika teknikavsnitten beskriver typerna av teknologier och deras tillverkare, som kan refereras till för att identifiera intressenter som är relevanta för tekniktillhandahållande.
SEANERGY D2.2 Avsnitt 2.1 (särskilt tabell 1) ger detaljer om intressenters deltagande som kan användas för att identifiera och analysera intressenternas behov och intressen.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.2 (Översikt över 34 framgångsfall av ren energihamnar): Skisserar framgångsrika gröna hamnar, som kan vägleda att identifiera intressenter som kan bidra till översiktsplanen.
Externa verktyg och guider
- Porteconomicsmanagement.org: Intressenternas tillvägagångssätt : – Understryker vikten av att involvera intressenter genom hela processen. – Föreslår metoder för intressentanalys och engagemang.
- ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid
- EcoPorts : Hamnen i Le Havre, Frankrike, deltar i EcoPorts, vilket främjar intressenternas engagemang i miljöledningsmetoder .
- AA1000 Stakeholder Engagement Standard ger riktlinjer och principer för effektivt engagemang av intressenter. Det hjälper hamnar att systematiskt identifiera och prioritera intressenter, förstå deras intressen och farhågor om koldioxidutsläpp och utveckla strategier för att engagera dem i beslutsprocesser.
Analysera intressenternas behov och intressen för att säkerställa att deras problem tas upp i översiktsplanen.
SEANERGY D2.1 Avsnitt som 2.2.1 och 2.2.2 diskuterar intressenternas betydelse och rangordningen av barriärer och lösningar, vilket kan informera processen för att identifiera aktieägare och intressenter
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 4.2 Hamnmyndigheter och Kapitel 4.3 Hamnsamordning och -samarbete : täcker rollerna för olika intressenter inom hamnmyndigheter och lyfter fram vikten av samordning och samarbete mellan dem.
1.3 Ram för styrning av hamnenergiomställning
Steg detaljer
Definiera styrningsstrukturen, inklusive roller, ansvar och beslutsprocesser.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5 definierar inte explicit styrningsstrukturer; ramverket för intressenter (avsnitt 5) innebär styrning genom dess förvaltningscykel, vilket skulle kunna informera den inrättade strukturen.
SEANERGY D1.2 : Dokumentets metodavsnitt kan informera om strukturering av styrningen för teknikval och implementering.
SEANERGY D2.1 Avsnitt 2.1 är inte direkt relaterat till förvaltningsstrukturen; Att förstå barriärer och hur man kan övervinna dem kan indirekt bidra till att definiera roller och ansvar.
SEANERGY D2.2 Avsnitt 1.3 nämner metodiken för workshoputveckling, som skulle kunna ge insikter i att bilda en styrningsstruktur.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.1 (Åtgärder som bidrar till energiomställning med låga koldioxidutsläpp/alternativa bränsletekniker): Beskriver åtgärder som bidrar till övergången, som kan vara till hjälp för utvecklingen av en styrningsstruktur.
Externa verktyg och guider
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 4.1 Hamnstyrning och reform. & Kapitel 4.5 – Grön hamnstyrning
- ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid
- TRENDER I EU-HAMNARS STYRNING 2022
- World Port Sustainability Program (WPSP): Hamnen i Felixstowe, Storbritannien, använder WPSP för att strukturera sin styrning mot hållbarhet, i linje med FN:s mål för hållbar utveckling .
- Hamnmyndigheten i New York och New Jerseys hamnplan : Erbjuder exempel på förvaltningsstrukturer. Beskriver inrättandet av styrkommittéer med representanter för viktiga intressenter.
- Förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom sektorn för finansiella tjänster: Definitionen av roller och ansvar gentemot hållbarhet speglar SFDR:s krav på styrning i relation till hållbarhetsrisker.
Inrätta en styrgrupp med representanter från viktiga intressentgrupper för att vägleda projektet.
- Vägledning för god förvaltning av hamnar, Flytta Storbritannien framåt.
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 4.1 Hamnstyrning och reform.
- Perfekt liten hamn inom säkerhetsfrågor och bästa praxis.
Sätt upp strategiska mål som överensstämmer med visionen och uppdraget.
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 4.1 Hamnstyrning och reform. & Kapitel 4.6 – Hamnledning, styrning och ledarskap
- IMO:s riktlinjer för avkarbonisering av sjöfart: IMO tillhandahåller riktlinjer och rekommendationer för att minska utsläppen av växthusgaser från sjötransporter, inklusive åtgärder tillämpliga på hamnar och terminaler för att stödja insatser för att minska koldioxidutsläppen
1.4 Strategisk målformulering
Steg detaljer
Se till att målen är specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna (SMART)
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 4 diskuterar behovet av att hantera intressenter, vilket är i linje med att sätta upp strategiska mål som tar hänsyn till olika intressenter och influenser från intressenter.
SEANERGY D1.2 : Katalogens omfattande lista över teknologier kan vägleda att sätta upp mål relaterade till teknikantagande för hållbarhet.
SEANERGY D2.1 Avsnitt 2.1: De hinder och lösningar som identifierades i litteraturöversikten (avsnitt 2.1) skulle kunna stödja fastställande av strategiska mål som är i linje med visionen och uppdraget.
SEANERGY D2.2 Kapitel 5: Preliminär trippellagers affärsmodell (avsnitt 5.1 till 5.3) kan hjälpa till att sätta strategiska mål genom att tillhandahålla ett analytiskt verktyg för att bedöma ekonomiska och finansiella möjligheter.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.1.1 (Energieffektivitet för befintlig industri och infrastruktur): Beskriver energieffektivitetsåtgärder för att hjälpa till att sätta strategiska mål.
Externa verktyg och guider
- ISO 50001 : Hamnen i Bilbao, Spanien, använder ISO 50001-certifiering för att sätta energieffektivitetsmål .
- ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid
- Maritime & Port Authority of Singapore (MPA) : – Fokusera på att utveckla SMART-mål för en smartare och grönare hamn.
- Europeiska kommissionens mål för hållbar utveckling fungerar som en strategisk ram för hamnarna för att anpassa sina hållbarhetsmål .
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 7.3 Hamnplanering och -utveckling.
- Port of Rotterdam Vision indikerar ambitionen för framtiden, utvecklad i partnerskap mellan Rotterdams hamnmyndighet, Rotterdams kommun, den nationella regeringen, Deltalinqs, provinsen Sydholland och i samordning med DCMR.
- North Sea Port strävar ständigt efter att förbättra sin hållbara driftledning.
- Förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom sektorn för finansiella tjänster: innebär att sätta upp mål för hållbar utveckling och bedöma miljöpåverkan, vilket återspeglar SFDR:s fokus på att införliva ESG-kriterier i beslutsprocesser.
1.5 Energirelaterad strategi för engagemang för intressenter
Dettagli dei passaggi
- Utveckla en plan för engagemang för intressenter, inklusive kommunikationsstrategier och återkopplingsmekanismer.
- Etablera forum för intressentdialog och deltagande.
Strumenti e guide SEANERGY
SEANERGY D1.1 Avsnitt 5.3 & Avsnitt 5.4 beskriver engagemangstaktiker och tillvägagångssätt, vilket ger en grund för att utveckla en plan för engagemang för intressenter. Avsnitt 5.4.3 om kommunikation är relevant för att etablera engagemang och dialogforum.
SEANERGY D1.2 : Katalogens struktur och mångfalden av teknologier indikerar en bred bas av potentiella intressenter att engagera sig med för att ta i bruk teknik.
SEANERGY D1.3: Diskussionen om LCA- och ESG-bedömningar och deras relevans för intressenter kan användas för att utveckla en plan för engagemang för intressenter.
SEANERGY D1.3 : Metodavsnittet under Black-Box Life Cycle Assessment Approach tillhandahåller en process för att engagera intressenter genom datainsamling och analys.
SEANERGY D2.1 : Resultaten fokuserar på kunskapsbegränsningar och lösningar (avsnitt 2.1) och kan erbjuda ett ramverk för att utveckla en plan för engagemang för intressenter.
SEANERGY D2.2 Kapitel 3: Demo-Port Workshops (avsnitt 3.1 till 3.3) skulle kunna informera om utvecklingen av en plan för engagemang för intressenter genom att detaljera faktiska engagemangspraxis.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.4 (Social innovation och inkludering i gröna hamnar): Talar om social innovation och inkludering, vilket ger en grund för planer för intressentengagemang.
Strumenti e guide esterni
- Clean Shipping Index (CSI): Helsingfors hamn, Finland, använder CSI för att samarbeta med rederier om miljöprestanda, vilket påverkar ett bredare engagemang av intressenter .
- Hamnekonomi, förvaltning och politik, kapitel 4.5 – Grön hamnstyrning
- Porteconomicsmanagement.org: Samråds betydelse : – Understryker betydelsen av samråd med intressenter. – Ger insikter om att utveckla kommunikationsstrategier och etablera forum för dialog.
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 4.4 Hamnkluster
- ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid
- DocksTheFuture- projektet syftar till att involvera nyckelintressenter i att definiera framtida hamnar, med fokus på hållbar utveckling .
- Förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom sektorn för finansiella tjänster: Att engagera intressenter i hållbar praxis är en nyckelaspekt av SFDR:s mål att öka transparensen i hållbarhetsfrågor.
1.6 Ansvarsfördelning
Steg detaljer
Tilldela tydliga ansvarsområden till intressenter för att uppnå de uppsatta målen.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.2 Kapitel 2.
SEANERGY D1.3 : Olika partners roller och deras bidrag till LCA- och ESG-studierna föreslår ett ramverk för att tilldela ansvar.
SEANERGY D2.1 Avsnitt 2.1.1: Insikter i hamnarnas heterogenitet och deras verksamhet kan styra ansvarsfördelningen (avsnitt 2.1.1).
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.1.4 (Alternativ bränsleinfrastruktur): Diskuterar infrastruktur för alternativa bränslen, som kan hjälpa till att tilldela ansvar för att uppnå målen.
Externa verktyg och guider
- Environmental Ship Index (ESI): Hamnen i Bremerhaven, Tyskland, använder ESI för att tilldela ansvar och incitament för fartyg att minska sin miljöpåverkan .
- ESPO GREEN GUIDE 2021 : En manual för europeiska hamnar mot en grön framtid.
- Port of Los Angeles : – Innehåller exempel på tilldelning av ansvar och upprättande av ansvarsmekanismer.
- Hamnen i Amsterdam EU:s lagar och förordningar är grunden för Amsterdams hamns åtgärder för att främja kedjehållbarhet: Etableringspolicy, Aktivt engagemang med befintliga kunder, Deltagande i initiativ med flera intressenter, Aktivt samarbete med kedjepartners och deras upphandlingspolicy.
Inrätta ansvarsmekanismer för att övervaka alla inblandade parters prestationer.
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 4.1 Hamnstyrning och reform. & Kapitel 4.2 – Hamnmyndigheter
- Port Management 2023: Port Performance Indicators.
- Strategisk planering för hamnmyndigheter , rapport från UNCT:s AD-sekretariat.
1.7 Initieringsdokumentation
Steg detaljer
Dokumentera alla initieringsaktiviteter, beslut och planer för att upprätthålla ett tydligt register.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.3 -katalogen i sig kan vara en del av initieringsdokumentationen, vilket ger en baslinje för tillgängliga tekniker för hållbara metoder i hamnar.
SEANERGY 2.1 Kapitel 2: Det systematiska tillvägagångssättet för att övervinna kunskapsbarriärer som beskrivs i leveransen skulle kunna utgöra en grund för initieringsdokumentation.
SEANERGY D2.2 Sammanfattning och slutsatser från workshoparna kan tjäna som underlag för att dokumentera initieringsaktiviteter och säkerställa transparens.
SEANERGY D2.3 Avsnitt 3.3 (Politiska åtgärder som syftar till avkarbonisering): Skisserar policyåtgärder för avkarbonisering, som kan användas för initieringsdokumentation.
Externa verktyg och guider
- Strategisk planering för hamnmyndigheter , rapport från UNCT:s AD-sekretariat.
- ISO 9001 kvalitetsledningssystem ISO 9001 är en globalt erkänd standard för kvalitetsledning . Det hjälper organisationer av alla storlekar och sektorer att förbättra sina prestationer, möta kundernas förväntningar och visa sitt engagemang för kvalitet. Dess krav definierar hur man upprättar, implementerar, underhåller och ständigt förbättrar ett kvalitetsledningssystem (QMS).
- Direktiv (EU) 2022/2464 fokuserar på att förbättra företagens hållbarhetsrapportering: Dokumentera hållbarhetspraxis och bedöma risker.
- ISO 14001 Environmental Management Systems tillhandahåller ett ramverk för att hantera miljöansvar, minimera miljöpåverkan och säkerställa efterlevnad av bestämmelser i avkarboniseringsarbetet.
Säkerställa transparens och spårbarhet av initieringsfasen för att stödja framtida revisioner och granskningar.
- ISO 14001 Miljöledning : Hamnen i Koper, Slovenien, använder ISO 14001 för att dokumentera och hantera sina miljömål och miljöpolicyer .
- ISO 50001:2018 – Energiledningssystem — Krav med vägledning för användning
- Hamnmyndigheten i New York och New Jerseys hamnplan : – Detaljer om dokumentation av initieringsaktiviteter och beslut. – Understryker vikten av transparens och spårbarhet för framtida revisioner och granskningar.
- Rotterdams hamns strategi ger ett exempel på hur hamnar kan dokumentera sina hållbarhetsmål och initiativ.
2.1 Utvärdering av normativa och hamnenergirelaterade policyer
Steg detaljer
Se över och analysera relevanta miljöbestämmelser, sjölagar och energipolicyer som påverkar hamnverksamheten och övergången till grön energi.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 1 och 2 introducerar projektet och intressenter, och lägger en grund för att förstå det regelverk och det politiska landskapet som påverkar hamnens gröna övergångar.
SEANERGY Deliverable D2.1 , “2.1.4 Beteendemässiga och mänskliga elementbarriärer”: Diskuterar rollen av miljömässig fysisk planering och miljöpersonalens deltagande i upphandlingsbeslut för att uppnå ekologiska skalor i hamnindustriområden.
SEANERGY D2.3 : Litteraturgranskning och skrivbordsforskning (2.1): Matchar med granskning av miljöbestämmelser, sjölagar och energipolicyer. Politiska åtgärder som syftar till att minska koldioxidutsläppen (3.3): Anpassar sig till att införliva bästa praxis från regionala och globala standarder.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Den diskuterar vikten av att anta grönare bränslen och energi, belyser regelverk och samarbete med intressenter. Särskilt omnämnande av initiativ som EU:s Fit For 55-paket och standarder som ISO 14064 och ISO 14001 underbygger behovet för hamnarna att effektivt integrera regelstöd och miljövänliga initiativ.
Externa verktyg och guider
- ESPO:s färdplan för att genomföra målen för den europeiska Green Deal i hamnar
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.1: Bedömning av hamnutsläpp kapitel 1.5 Regelverk
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.1 Bygg stöd
- Uppdatering av sjömiljölag : Diskuterar rättegången mot EPA angående bestämmelser om utsläpp av fartyg och introducerar ny maritim teknik, inklusive vätgasfärjor och hållbarhetsplaner .
- European Green Deal:
- https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_en
- https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 7.1 Geopolitik, offentlig politik och sjötransport
Säkerställa efterlevnad och införliva bästa praxis från regionala och globala standarder i planeringen.
SEANERGY D2.2 Workshop Resultat från Regional Workshop 1: Baltic-Atlantic-North Regions (av WMU): Belyste kombinationen av teknik, affärsmodeller, policyer och regelverk för hamnavkarbonisering, främjande av partnerskap, utnyttjande av incitament och utveckling av omfattande strategier.
- ESPO:s färdplan för att genomföra målen för den europeiska Green Deal i hamnar
- EU:s miljölednings- och revisionssystem (EMAS): Port of London, Storbritannien, följer EMAS för att säkerställa efterlevnad av miljöbestämmelser .
- Miljöbestämmelser: Redare måste vara vaksamma : Belyser kommande GHG-relaterade bestämmelser och övergången till alternativa bränslen och effektivitetsteknik .
2.2 Baslinjeidentifiering av hamnenergiförbrukning och behov
Dettagli dei passaggi
Upprätta en tydlig baslinje med hjälp av data från LCA- och ESG-bedömningar för att förstå nuvarande miljöpåverkan och energianvändning.
Strumenti e guide SEANERGY
SEANERGY D1.1 Den detaljerade förteckningen över intressenter (tabell 2, s. 19) kategoriserar dem efter deras relation och närhet till energiomställningsprojekt, vilket kan hjälpa till att fastställa en baslinje för nuvarande verksamhet och effekter.
SEANERGY D1.2 -katalogens översikt över över 90 teknologier inom områden som fartygs el, bränsleproduktion och energieffektivitet kan hjälpa till att fastställa en baslinje för nuvarande energianvändning och miljöpåverkan.
SEANERGY D1.2 Sidan 15 diskuterar tillgängliga tekniker på marknaden, med fokus på vätgasbränsle och framtida trender som alternativa bränslen som ammoniak och metanol. Dessa data kan informera om det aktuella teknikläget och potentiella områden för förbättring av energianvändning och miljöpåverkan.
SEANERGY D1.3 Black-Box Life Cycle Assessment Approach (LCA), särskilt 3.2 LCAs mål och räckviddsdefinition, för att fastställa baslinjer för miljöpåverkan med hjälp av LCA-data. SEANERGY D1.3 ESG-bedömning av energi och bränslen i hamnar, särskilt 4.2 LCA-resultat och 4.4 ESG-analys, för baslinjer för ESG-bedömning och identifiering av förbättringsområden.
SEANERGY D2.2 Workshop Resultat från Regional Workshop 2: Inre vattenvägar (av EHOO): Fokuserad på att utveckla strömförsörjning på land, ta i bruk CO2-reducerade bränslen och utmaningarna och möjligheterna i avkarbonisering och hamnutveckling.
SEANERGY D2.3 : Bästa praxis från nuvarande gröna hamnar (3), särskilt avsnitt om energieffektivitet, grön energiomställning och digitalisering, hjälper till att fastställa en baslinje för miljöpåverkan och energianvändning.
Strumenti e guide esterni
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.1: Bedömning av hamnutsläpp 2.3 – 2.5 Välj luftföroreningar, utsläppskällor, geografiska domäner
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.4 Utvärdera utsläppsinventeringsdata.
- Carbon Footprint Calculator for Ports (IAPH): Hamnen i Singapore använder detta verktyg för att fastställa en baslinje för sitt koldioxidavtryck .
- Antagande av hamnens energieffektivitet och förvaltningsplan : hamnen i Banjul i beaktande- Kapitel 4.2.7 Energiprestandaindikatorer
- Regler för utsläpp från marina fartyg : Ger länkar till föreskrifter för utsläpp från marina motorer, vilket hjälper till att skapa en grundläggande förståelse av nuvarande effekter .
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 2.5 Grön försörjningskedja i hamnar och kapitel 2.6 Hamnar och energiomställning
- EMSA:s initiativ för hållbara hamnar belyser vikten av att identifiera nuvarande hållbarhetsriktmärken för framtida förbättringar .
- Direktiv (EU) 2022/2464 fokuserar på att förbättra företagens hållbarhetsrapportering: Etablering av miljökonsekvenser.
- ISO 14064: standard för att utvärdera växthusgasutsläpp från organisationen .
- GHG Protocol är en standard för att mäta och hantera utsläpp av växthusgaser, vilket ger konsekventa och transparenta redovisningsriktlinjer.
- Global Reporting Initiative (GRI) Sustainability Reporting Standards är riktlinjer för organisationer att transparent rapportera om deras miljömässiga, sociala och styrande (ESG) prestanda.
- Vetenskapsbaserade mål Vetenskapsbaserade mål ger en tydligt definierad väg för företag att minska utsläppen av växthusgaser (GHG), vilket hjälper till att förhindra de värsta effekterna av klimatförändringar och framtidssäker företagstillväxt.
Använda baslinjen för att identifiera luckor och områden för förbättringar i hamnverksamheten.
SEANERGY D1.2 Sida 25 Tillhandahåller en katalog med teknologier som beskriver typen av lösning, kärltillämpbarhet och andra egenskaper. Denna omfattande lista hjälper till att identifiera tekniska luckor och möjligheter till förbättringar i hamnverksamheten.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnens intressenter: beskriver hamnarnas övergång till renare bränslen och energikällor, och betonar hamnarnas roll som knutpunkter för grön energi. Detta inkluderar utnyttjande av förnybara energikällor, elektrifiering och potentialen för grönt väte, vilket ger en solid grund för att etablera en baslinje för nuvarande praxis och energianvändning.
- Verktyg för identifiering och implementering av miljöindikatorer i hamnar (TEIP ): Hjälper till att identifiera luckor och förbättringsområden.
- Antagande av hamnens energieffektivitet och förvaltningsplan : hamnen i Banjul i beaktande- Kapitel 4.2.7 Energiprestandaindikatorer
2.3 Strategiformulering och målsättning
Steg detaljer
Identifiera nyckelåtgärder som behövs för att uppnå översiktsplanens mål, såsom teknikuppgraderingar, infrastrukturella förändringar och operativa justeringar.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Avsnitt 5.2 diskuterar prioritering av intressenter baserat på olika egenskaper (t.ex. kraft, brådska) som är viktiga för att identifiera ingrepp och sätta mål för energieffektivitet och utsläppsminskningar.
SEANERGY D1.2 Avsnitt om specifik teknik (t.ex. avsnitt 2.2.1 till 2.2.10): Dessa avsnitt beskriver olika gröna tekniker som skulle kunna fungera som insatser för att uppnå energieffektivitet, integrering av förnybar energi och minskade utsläpp.
SEANERGY D1.3 avsnitt 3.3: Valencias hamn LCA och efterföljande avsnitt om Ennshafen och Syros Port LCA för att identifiera specifika miljöpåverkan och potentiella ingrepp.
SEANERGY D1.3 Avsnitt 4.3: Föreslagna begränsningsåtgärder för demonstrationshamnar för att sätta upp mål för att minska utsläppen och förbättra effektiviteten.
SEANERGY D2.2 Workshopresultat från regional workshop 2: Inre vattenvägar (av EHOO) och Regional Workshop 4: Region Sydöstra Europa (av DAFNI): Rekommendationer inkluderar utveckling av landströmsförsörjning, antagande av CO2-reducerade bränslen, integrering av hamnplaner för energieffektivitet , och vikten av tekniska investeringar.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Viktiga ingripanden som identifierats inkluderar tekniska uppgraderingar, infrastrukturella förändringar och driftsanpassningar, med fokus på integration av förnybar energi, energieffektivitet och utsläppsminskningar. Intervjuer med intressenter betonar nödvändigheten av regelanpassning och investeringar i infrastruktur.
Externa verktyg och guider
- ESPO:s färdplan för att genomföra målen för den europeiska Green Deal i hamnar
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för att minska utsläppen från hamnar 2.3 Sätt upp mål för minskning av föroreningar.
- Rotterdams hamn syftar till att uppnå en koldioxidneutral och cirkulär hamn som lyfter fram specifika ingrepp och mål .
- Energiledningssystem: System som ISO 50001 kan vägleda fastställandet av energieffektivitetsmål.
- EN 16247 – Energirevision : Europeisk standard för genomförande av energibesiktningar i olika organisationer. Den beskriver ett systematiskt tillvägagångssätt för att bedöma energianvändning, identifiera effektivitetsmöjligheter och rekommendera åtgärder för förbättringar.
- Kalifornien utökar utsläppsreglerna för fartyg i hamn : Beskriver utvidgningen av utsläppsreglerna i hamnar i Kalifornien, vilket indikerar trender mot striktare efterlevnad .
- Exemplen nedan återspeglar riktade insatser för hållbarhet och effektivitet, och tillhandahåller modeller för att sätta upp kvantifierbara mål inom översiktsplanen. Belyser effekterna av innovation och teknikuppgraderingar:
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 1: Bedömning av hamnutsläpp Inte direkt täckt, men 3.4 Hamnutsläppsprognoser kan vara relevanta.
Sätt upp kvantifierbara mål för energieffektivitet, integration av förnybar energi och minskning av utsläppen.
SEANERGY D2.3 : Analys av regionala verkstadsresultat (4): Kan vägleda identifiering av insatser och fastställa kvantifierbara mål. Rekommendationer för att främja användningen av förnybara och alternativa bränslen (5): Relevant för att sätta upp mål för energieffektivitet och integrering av förnybar energi.
ISO 14083:2023, Växthusgaser: Kvantifiering och rapportering av växthusgasutsläpp från transportkedjans verksamhet
Förnybara energikällor: Hamnen i Amsterdam, Nederländerna, fokuserar på vind- och solenergi för att sätta upp mål för integration av förnybar energi .
North Sea Port Med strategiplanen Connect 2025 formulerar North Sea Port specifika ambitioner för att vidareutveckla det gränsöverskridande hamnområdet under de kommande åren.
Hamnen i Amsterdams strategiska plan 2021-2025 anger tydliga mål för 350 tusen kvadratkilometer solenergi, 12,5 % lagringskapacitet för alternativa bränslen och samarbete med regional nätinfrastruktur för expansion av kapaciteten.
2.4 Fastställande av metodisk ram
Steg detaljer
Definiera metodiken för planering, inklusive att använda ramverk för projektledning som PDCA (Plan-Do-Check-Act) för att säkerställa kontinuerliga förbättringar.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5: Rapporten skisserar en cykel för hantering av intressenter (tabell 1, s. 14) som skulle kunna anpassas för att definiera metoder för planering och kontinuerliga förbättringar av hamnenergiomställningar.
SEANERGY D2.2 : Härledd från de deltagande tillvägagångssätt som diskuterats i alla workshops: Samarbetet och integrationen av olika perspektiv ger en plan för planeringsmetodik.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Nyckelresultat från intervjuer med hamnintressenter: SEANERGY-projektets tillvägagångssätt, som integrerar intressenters insikter och fokuserar på hållbara och tekniska innovationer, fungerar som en metodik för planering. Projektets strukturerade tillvägagångssätt för att ta itu med utmaningar inom den maritima sektorn speglar betoningen på PDCA (Plan-Do-Check-Act) och ständiga förbättringar.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 1: Bedömning av hamnutsläpp 3.1 Grunderna för bedömning av hamnutsläpp.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7 Utveckla en implementeringsmetod
- Strategisk översikt över miljöaspekter (SOSEA): Tallinns hamn, Estland, använder SOSEA för att definiera metoder för miljöledning .
- PDCA (Plan-Do-Check-Act) metodik från ISO 50001 Kan fungera som ramverket för projektledning för ständiga förbättringar.
- Verktyg för att identifiera och bedöma miljöaspekter i hamnar (TEAP): Hjälper till att välja tekniska alternativ och effekter.
Välj lämpliga tekniska alternativ, med tanke på genomförbarhet, kostnadseffektivitet och effekt.
SEANERGY D1.2 : Katalog över teknologier
SEANERGY D2.3: Metod (2): Motsvarar direkt att definiera metodiken för planering.
Utveckling av rekommendationer (2.4): Stödjer val av tekniska alternativ och ramar för projektledning.
- European Green Deal ger hamnar ett ramverk för att definiera sin metod för övergång till grön energi .
- Uppdatering om USA:s sjöfarts- och miljölagstiftning : Granskar den senaste regelutvecklingen som påverkar sjöfarten, vilket understryker behovet av dynamisk planering och implementering .
2.5 Detaljplansutveckling
Steg detaljer
- Utveckla en omfattande plan, inklusive GANTT-diagram, milstolpar och resultat för varje steg i övergången.
- Beskriv resurser som behövs, inklusive mänskliga, finansiella och tekniska.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 : Även om rapporten fokuserar på hantering av intressenter snarare än specifika projektplaneringsverktyg som GANTT-diagram, stödjer den strukturerade strategin för intressentengagemang (avsnitt 5.1-5.5) en övergripande planering genom att säkerställa att alla relevanta parter beaktas.
SEANERGY D2.2 Workshop Resultat från regional workshop 4: Region Sydöstra Europa (av DAFNI): Strategier för att främja den gröna omställningen, inklusive regelanpassning, strategisk infrastrukturplanering, innovation och samarbete, skisserades.
SEANERGY D2.3 : Anpassade regionala faktablad med rekommendationer (6): En mall för att utveckla omfattande planer med GANTT-diagram, milstolpar och leveranser. Vidare, avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Den omfattande analysen av utbildningsbehov, principer för cirkulär ekonomi och vikten av samarbete mellan hamn och stad ger en detaljerad grund för att utveckla en plan. Detta inkluderar att skissera GANTT-diagram, milstolpar och leveranser för teknikuppgraderingar och infrastrukturella förändringar.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide No.1: Assessment of port emissions Chapter. 2.10 Välj bedömningsplattform.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.6 Identifiera och utvärdera kandidatåtgärder.
- Energieffektivitetsåtgärder: Hamnen i Hamburg, Tyskland, implementerar olika energieffektivitetsåtgärder i sin omfattande hållbarhetsplan .
- Rotterdam World Port Sustainability Program erbjuder en plan för planutarbetande med fokus på koldioxidneutralitet och cirkulär ekonomi .
- Uppdatering av sjömiljölagar : Nämner investeringen i grön infrastruktur och utvecklingen av ny teknik, vilket återspeglar en förändring mot renare, hållbar teknik .
2.6 Intressentanpassning och samarbete
Steg detaljer
Involvera intressenter i planeringsprocessen genom workshops och samråd för att anpassa mål och samla in insikter.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 : Rapporten är inriktad på effektiv hantering av intressenter och erbjuder en detaljerad metod för att involvera intressenter i planeringsprocessen, vilket är i linje med steg 2.6.
SEANERGY Deliverable D2.1 , “2.2.1 Intressenternas betydelse för hamnenergiomställningen”: Understryker nödvändigheten av att förstå och reagera på intressenter för att minimera energimissbruk och underlätta en framgångsrik energiomställning.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Dokumentet belyser den avgörande rollen för samarbete med intressenter inom olika sektorer, inklusive branschexperter, beslutsfattare och akademiska institutioner, för att driva hållbara förändringar och anpassa målen.
Externa verktyg och guider
- PortCDM (inom digitalisering och artificiell intelligens kunskap och utbildning): Valencias hamn, Spanien, förbättrar samordningen av intressenter genom digitalisering och AI-teknik.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.3 Samordning och samarbete med intressenter.
Samordna med beslutsfattare, branschexperter och teknikleverantörer för att säkerställa att planen är praktisk och effektiv.
SEANERGY D2.2 : Utledd från den samarbetande betoningen i alla workshops: Engagemanget från olika intressenter i workshoppen understryker vikten av intressentsamordning.
SAENERGY D2.3 : Intressenter Intervjuer och nyckelresultat (2.2): Ger insikter om att involvera intressenter i planeringsprocessen. Nyckelresultat från intervjuer med hamnintressenter (3.5): Underlättar samordning med olika intressenter.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.1: Bedömning av hamnutsläpp Täcks inte direkt , men kan relatera till hela planering (avsnitt 2) och utvärdering (avsnitt 4).
- European Sea Ports Organisation (ESPO) betonar samordning av intressenter och datadelning genom sin PortinSights-plattform: ESPO – Facts and Figures .
- Hamnexemplen nedan visar de framgångsrika resultaten av samarbeten mellan hamnmyndigheter, lokala myndigheter, investerare och samhällsgrupper. Dessa fall kan fungera som riktmärken för ett effektivt intressentengagemang för att driva innovation och hållbarhet:
2.7 Kapacitetsuppbyggnad och utbildningsprogram
Steg detaljer
Planera för utveckling och leverans av utbildningsprogram för att utrusta intressenter med de kunskaper och färdigheter som behövs för övergången.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY Deliverable D2.1 , “3.3.1 Utmaningar och möjligheter” och “3.3.2 Kvinnor i hamnen i den globala försörjningskedjan”: Tar upp strategier för att överbrygga könsskillnader och främja jämställdhet enligt FN:s mål för hållbar utveckling.
SEANEGY D2.2 : Utledd från diskussionerna om forskning och utveckling i Regional Workshop 1: Baltic-Atlantic-North Regions (av WMU): Behovet av utbildningsprogram för att stödja övergången framhölls som väsentligt.
SEANERGY D2.3 : Utbildningsprogram (5.4): Matchar direkt behovet av att utveckla och leverera utbildningsprogram.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Det understryker det kritiska behovet av omfattande utbildningsprogram för att stödja arbetskraftens övergång till grönare metoder, med tonvikt på kompetensutveckling inom ny teknik och hållbara metoder.
Externa verktyg och guider
- Green Marine Certification: Port of Quebec, Kanada, deltar i Green Marine-miljöprogrammet, med tonvikt på utbildning och kapacitetsuppbyggnad för hållbarhet .
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.1: Bedömning av hamnutsläpp 3.2.1 Mobila källor (för tekniska detaljer), inte en direkt matchning.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av utsläpp från hamnar 3. Översikt över åtgärder för utsläppskontroll.
- Platina III , Plattform för genomförande av ett framtida handlingsprogram för inlandssjöfart – huvudmålet är att tillhandahålla kunskapsbasen för genomförandet av EU:s gröna avtal
- “Enabling a Green just-in-time Navigation through stakeholder collaboration” diskuterar konceptet sjötrafikledning (STM), som förbättrar kommunikationen mellan hamnaktörer och fartyg.
- Smartening up Ports Digitalization with Artificial Intelligence (AI ): A Study of Artificial Intelligence Business Drivers of Smart Port Digitalization
- Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)-certifiering inom artificiell intelligens och maskininlärning: Förbättrar intressenternas kunskap om ny teknik.
2.8 Ekonomisk planering
Steg detaljer
Utveckla en finansiell modell för att stödja planen, identifiera finansieringskällor, investeringsbehov och kostnadsbesparingsmöjligheter.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D2.2 : Härledd från diskussioner i Regional Workshop 3: Region Sydvästeuropa (efter FV): Utmaningar med att balansera kostnader för utsläpp av koldioxid med långsiktiga fördelar och rollen av finansiella stödmekanismer lyftes fram.
SEANERGY D2.3 : Även om det inte uttryckligen anges i det levererade innehållet, kan finansiell planering härledas från rekommendationer för att främja upptaget av förnybara energikällor och alternativa bränslen (5) och anpassade regionala faktablad med rekommendationer (6), eftersom de sannolikt diskuterar finansieringskällor och investeringsbehov.
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Även om dokumentet inte explicit beskriver finansiella modeller, ger betoningen på regelstöd, incitament för projekt för förnybar energi och de ekonomiska fördelarna med införandet av grön energi en antydan om områden för ekonomisk planering och investeringsbehov.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.4 Utvärdering av kostnadseffektivitet.
- Insikter om det ekonomiska gränssnittet mellan hamn och stad och rumslig omstrukturering i europeiska hamnstäder finns i rapporten “European Port Cities in Transition” av Docks The Future: European Port Cities in Transition .
- European Green Deals ekonomiska incitament kan vägleda hamnar i att utveckla sina finansiella modeller för att stödja hållbarhetsplaner .
- Handelsbara gröna certifikat (TGC) för förnybar el och energibesparingar : Rotterdams hamn, Nederländerna, investerar i TGC för att stödja finansiell planering för projekt för förnybar energi.
- Handelsbara gröna certifikat (CT) för förnybar el och energibesparingar : För att identifiera finansieringskällor och investeringsmöjligheter.
- Green Marine Certification and Sustainable Port Certification : För att dra nytta av ekonomiska fördelar från att uppnå miljöcertifieringar.
- Genomförandet av nedanstående projekt föreslår strategisk ekonomisk planering för att stödja hållbara innovationer, anger metoder för att säkra finansiering och effektivt hantera projektekonomi.
2.9 Riskbedömning och begränsning
Steg detaljer
- Genomför en grundlig riskbedömning för att identifiera potentiella utmaningar och osäkerheter i övergångsprocessen.
- Utveckla strategier för riskreducering och riskhantering.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY Deliverable D2.1 , “4 Del tre – Nyckelverktyg och certifieringar för hamnenergiomställningen”: Förespråkar fortlöpande övervakning och utvärdering av verktyg och certifieringar för att möta de framväxande utmaningarna inom sjöfarts- och hamnsektorn.
SEANERGY 2.2 : Baserat på ekonomiska och regulatoriska utmaningar som diskuterades i Regional Workshop 3: Region Sydvästeuropa (av FV), diskuterades ekonomiska risker, regulatoriska utmaningar och osäkerheter relaterade till ny teknik och bränslen.
SEANERGY D2.3 : Riskbedömning och riskhantering kan behandlas indirekt genom olika avsnitt som diskuterar hinder och möjligheter, såsom sociala hinder och möjligheter (4.1), ekonomiska hinder och möjligheter (4.2) och tekniska hinder och möjligheter (4.3).
SEANERGY D2.3 , avsnitt 3.5 Viktiga resultat från intervjuer med hamnintressenter: Behovet av en grundlig förståelse av den maritima sektorns utmaningar, möjligheter och betydelsen av regelverk och policyramar föreslår en grund för riskbedömning, identifiering av potentiella utmaningar och utveckling begränsningsstrategier.
Externa verktyg och guider
- ISO 14064 Carbon Footprint – GHG-certifiering av verksamheten: Port of Tarragona, Spanien, tillämpar ISO 14064 för att hantera risker relaterade till utsläpp av växthusgaser .
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.5 Modellering, övervakning och rapportering.
- Direktiv (EU) 2022/2464 fokuserar på att förbättra företagens hållbarhetsrapportering: Dokumentera hållbarhetspraxis och bedöma risker.
- Insikter om det ekonomiska gränssnittet mellan hamn och stad, samt rumslig omstrukturering i europeiska hamnstäder, finns i rapporten “European Port Cities in Transition” av Docks The Future. För detaljerad analys, besök European Port Cities in Transition .
- Rotterdams hamn ger ett exempel på att bedöma och hantera risker relaterade till hållbarhet och grön energiomställning .
- Strategisk översikt över miljöaspekter (SOSEA): Ger en grund för att förstå miljörisker.
- GHG Emissions Rating (GHG ER) och Clean Shipping Index (CSI): För att bedöma risker relaterade till GHG-utsläpp och sjöfartsverksamhet.
- Riskbedömningsmetoder i sjöhamnar: A Literature Review, DOI: 10.13140/RG.2.2.32359.50081
- Cyberriskhantering för hamnar : Identifiera och utvärdera cyberrelaterade risker.
- ISO 31000 : internationell standard för riskhantering som tillhandahåller principer, ramverk och riktlinjer för effektiv hantering av risker inom organisationer. Det erbjuder ett strukturerat tillvägagångssätt för att identifiera, bedöma och behandla risker, som syftar till att förbättra beslutsfattandet, förbättra motståndskraften och uppnå mål.
2.10 Utforskning av teknik och innovation
Steg detaljer
Kontinuerligt utforska och utvärdera framväxande teknologier och innovationer som kan integreras i planen för att förbättra effektiviteten och hållbarheten.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 -rapporten betonar vikten av att engagera sig med intressenter, inklusive teknikleverantörer och forskare, vilket är avgörande för att utforska och integrera ny teknik i översiktsplanen.
SEANERGY D2.2 : Resultat från Regional Workshop 2: Inre Waterways (av EHOO) och Regional Workshop 3: Region Sydvästeuropa (av FV): Underströk behovet av att utforska framväxande teknologier, betydelsen av landströmsförsörjning och införandet av alternativa energikällor.
SEANERGY D2.3 : Teknologiska innovationsstrategier (5.5): Syftar specifikt på att utforska och utvärdera framväxande teknologier för att förbättra effektivitet och hållbarhet.
SEANERGY D2.3 : avsnitt 3.5 Nyckelresultat från intervjuer med hamnintressenter: Kontinuerlig utforskning och utvärdering av framväxande teknologier och innovationer lyfts fram genom exempel på framgångsrika gröna initiativ och antagandet av nya bränslen och energieffektiviseringar.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 3.1 Utrustningsåtgärder & 3.2 Energiåtgärder.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 1: Bedömning av hamnutsläpp Täcks inte direkt, men 3.6 Teknikutveckling skulle kunna dra slutsatsenTeknikutbyggnad och integration
- Circular Economy Platform of Ports (LOOP-Ports) syftar till att främja cirkulär ekonomi inom hamnsektorn.
- Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)-certifiering i artificiell intelligens och maskininlärning: Hamnar som Rotterdam, Nederländerna, utforskar AI och maskininlärning för operativ effektivitet och hållbarhet
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 3.8 Terminalautomation och Kapitel 2.4 Digital transformation
- DocksTheFuture- projektet utforskar och utvärderar teknik för EU-hamnarnas övergång till en koldioxidsnål ekonomi .
- Environmental Ship Index (ESI): Detta utvärderar ny teknik i fartyg som kan gynna hamnverksamheten.
- Exemplen nedan visar hur hamnar integrerar innovativ teknik och hållbara metoder och vikten av att anpassa sig till globala innovationstrender:
- HBE Renewable Energy Units är ett holländskt system med certifikat baserat på EU:s direktiv om förnybar energi ( RED ).
- Inlandssjöfartens utsläppsmärkning : Renare inlandssjöfart.
3.1 Resursförvaltning och finansieringsfördelning
Steg detaljer
Se till att finansiella resurser överensstämmer med SEANERGY-projektets mål. Implementera finansiella kontroller och rapporteringsmekanismer som beskrivs i WP3.Revi
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5. Intressenthantering genom kartläggning och analys: Kartläggning av intressenter för att säkerställa att finansiella resurser överensstämmer med projektmålen, särskilt genom prioriterings- (5.2) och övervakningsprocesser (5.5).
SEANERGY D2.1 Insikter om hinder och lösningar för att finansiera grön infrastruktur kan hjälpa till att anpassa finansiella resurser till SEANERGY-projektets mål.
SEANERGY D2.3 : Avsnitt om införandet av koldioxidsnåla och alternativa bränsletekniker (3.1), politiska åtgärder för avkarbonisering (3.3) och rekommendationer för regleringsåtgärder (5.1) behandlar anpassningen av finansiella resurser till projektmål, inklusive finansiella kontroller och rapporteringsmekanismer.
Externa verktyg och guider
- Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI): EIB erbjuder lån och finansiella instrument för energiprojekt med fokus på energieffektivitet, förnybar energi med mera. EFSI syftar till att mobilisera privata investeringar i strategiska projekt, inklusive de som är relaterade till energiomställningen:
- Europeiska investeringsbanken – Energiprojekt
- Europeiska fonden för strategiska investeringar
- CEF-medel
- Horisont EU
- Innovationsfond
- Hamnekonomi, förvaltning och policy: Kapitel 3.3 Finansiering och terminalfinansiering
- Guide till kostnads-nyttoanalys av investeringsprojekt : ekonomiskt bedömningsverktyg för sammanhållningspolitik.
- Världsbanken (WB): för att möjliggöra en hållbar utveckling inom sjöfart och hamnar arbetar Världsbanken mot effektiva policyer för sjötransporter och skalbara ingrepp i det maritima ekosystemet, med hjälp av organisationens tekniska expertis och produkter.
3.2 Utbildning och kompetensutveckling
Steg detaljer
Följ upp med de planerade utbildningsmodulerna och omkompetensinitiativen, med bästa praxis från projektets kunskapsdelningsplattform.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 avsnitt 5.4.2. Utvärdering av intressenternas engagemang Föreslår att bedöma utbildningsbehov och kompetensutveckling som en del av utvärderingen av intressenternas engagemang.
SEANERGY D2.1 Identifierar kunskapsbegränsningar som kan åtgärdas genom riktade utbildningsmoduler.
SEANERGY D2.3 : Utbildnings- och träningsprogram (5.4) och diskussioner om arbetskraftsutveckling (3.5.2) reflekterar över utbildningsmoduler, initiativ för omskoling och införandet av bästa praxis från projektets plattform.
Externa verktyg och guider
- Utbildningsmoduler som utvecklats enligt ISO 50001 kan förbättra hamnpersonalens färdigheter och säkerställa att de är utrustade för att identifiera, implementera och hantera energieffektiviseringar.
- EcoPorts tillhandahåller verktyg som Self Diagnosis Method (SDM) och Port Environmental Review System (PERS), som kan vara integrerade för att utbilda personal om miljöledningsmetoder och -standarder.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7 Utveckla en implementeringsmetod.
- Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA): EMSA erbjuder olika utbildningsmoduler och initiativ för att förbättra säkerheten och miljöprestanda inom sjöfart, vilka skulle kunna anpassas för omutbildning inom ramen för energiomställningen: European Maritime Safety Agency – Training.
3.3 Infrastruktur och platsutveckling
Steg detaljer
Förbereda och anpassa hamninfrastruktur i enlighet med de tekniska och operativa förändringar som identifierats i projektresultaten.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5.1 Steg ett: Identifiering av intressenter som är relevanta för infrastrukturförändringar, inklusive hamnmyndigheter och teknikleverantörer.
SEANERGY D1.2 Teknikkatalog: Listar tekniker som kan implementeras vid utveckling av hamninfrastruktur, inklusive elproduktion och energieffektivitetsteknik.
SEANERGY D1.3 Direkt relevans genom LCA-analysen av hamnar, vilket tyder på var infrastrukturanpassningar kan minska miljöpåverkan.
SEANERGY D2.1 Diskuterar grön infrastruktur och behovet av anpassning som är relevant för hamninfrastrukturanpassningar.
SEANERGY D2.3 : Dokumentets fokus på energieffektivitet, grön energiomställning och infrastruktur för alternativa bränslen i avsnitt (3.1) stöder förberedelse och anpassning av hamninfrastruktur.
Externa verktyg och guider
- Inkluderar ISO 50001 principer hjälper till att designa och utveckla infrastruktur som är energieffektiv och kapabel att integrera förnybara energikällor.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 3.1 Utrustningsåtgärder & 3.2 Energiåtgärder.
- Hamnekonomi, ledning och policy: Kapitel 3.4 Containerterminaldesign och utrustning och kapitel 6.1 Prestanda
- Rotterdams hamn – Energiövergång : Rotterdams hamn tillhandahåller en plan för anpassning av hamninfrastruktur i linje med tekniska och operativa förändringar för energiomställning, och visar upp projekt och strategier.
- Amsterdams hamn : Energiomställning.
- ISO 14083:2023, Växthusgaser: Kvantifiering och rapportering av växthusgasutsläpp från transportkedjans verksamhet
3.4 Framstegsspårning och resultathantering
Steg detaljer
Utveckla en detaljerad övervakningsplan för att spåra implementeringens framsteg mot översiktsplanens mål, med återkopplingssystem för ständiga förbättringar.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.3 är direkt relevant och ger en baslinje för miljöprestanda och minskad påverkan och stödjer utvecklingen av övervakningsplaner.
SEANERGY D2.1 Lösningar för att övervinna barriärer skulle kunna vara underlag för utvecklingen av en omfattande övervakningsplan.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 1: Bedömning av hamnutsläpp 4.1 Utvärdera resultaten av en hamnutsläppsbedömning.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.5 Modellering, övervakning och rapportering.
- Port Of Cork Informationsmanual: 1.2 PORTPRESTANDA OCH VÄRDEN
- DNV Digitalisering inom sjöfartssektorn : Olika initiativ och rapporter om implementering av digitala verktyg för övervakning och förvaltning inom sjöfartssektorn kan ge insikter i effektiva resultatspårningsmetoder.
3.5 Implementering av ledningsstruktur och engagemang för intressenter
Steg detaljer
Implementera styrningsstrukturer, se till att alla intressenter är medvetna om sina roller och att det finns en tydlig beslutsprocess, som föreslås av WP3-aktiviteter.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5.4: Strategier för implementering av förvaltningsstruktur och ökad involvering av intressenter.
SEANERGY D1.3 ESG-bedömningar belyser vikten av att integrera hållbarhet i styrningsstrukturer och involvering av intressenter.
SEANERGY D2.1 understryker vikten av involvering av intressenter och skulle kunna vägleda genomförandet av förvaltningsstrukturer.
SEANERGY D2.3 : Avsnitt om politiska åtgärder (3.3) och social innovation (3.4) föreslår genomförande av styrningsstrukturer och involvering av intressenter.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.3 Samordning och samarbete med intressenter.
- European Sea Ports Organisation (ESPO): ESPO:s arbete med förvaltningsstrukturer och intressenternas engagemang i europeiska hamnar ger värdefulla insikter i genomförandet av effektiva beslutsprocesser: European Sea Ports Organisation – Governance
3.6 Teknikdistribution och integration
Steg detaljer
Fortsätt med implementeringen av utvalda tekniker och se till att de är i linje med rekommendationerna från intressenternas kunnande och katalogen över teknologier.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.2 Catalogue of technologys erbjuder en katalog med teknologier för integration i sjöfart och hamnverksamhet, inklusive bränsleproduktion och kolavskiljning.
SEANERGY D1.3 LCA-resultat kan vägleda valet av hållbar teknik för utplacering i hamnverksamhet.
SEANERGY D2.1 Erbjuder insikter i tekniska barriärer och lösningar som kan underlätta teknikutbyggnad.
SEANERGY D2.3 : Dokumentet betonar teknik genom diskussioner om digitalisering, alternativa bränslen och automation (3.1), tillsammans med metoder för teknisk innovation (5.5).
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 3.1 Utrustningsåtgärder & 3.2 Energiåtgärder.
- Verkställande organ för innovation och nätverk (INEA): INEA stöder utbyggnaden av innovativ teknik och infrastruktur inom transportsektorn, inklusive hamnar, vilket skulle kunna ge information om teknikintegrationsstrategier: Verkställande organ för innovation och nätverk – Transport
3.7 Implementering av operativa förändringar
Steg detaljer
Genomföra operativa förändringar, övervaka deras inverkan och se till att de bidrar till övergången till ett miljömässigt ansvarsfullt beteende som beskrivs i bidragsavtalet.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5. Genom kartläggning och analys betonar intressentledning rollen som intressentledning i operativa förändringar mot hållbarhet.
SEANERGY D1.2 Kapitel 2 Katalog över tekniker Listade tekniker stöder operativa förändringar mot hållbarhet, inklusive olika bränslealternativ och energieffektivitetsåtgärder.
SEANERGY D2.1 Dokumentets fokus på att övervinna hinder för energiomställning stödjer operativa förändringar mot hållbarhet.
SEANERGY D2.3 : Dokumentet förespråkar operativa förändringar mot miljöansvar genom bästa praxis och analys av framgångsfall.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 3.3 Operativa åtgärder.
- ISO 14083:2023, Växthusgaser: Kvantifiering och rapportering av växthusgasutsläpp från transportkedjans verksamhet
- Gröna hamnar: Exempel på operativa förändringar mot hållbarhet i europeiska hamnar, med fokus på miljöansvar och antagande av grön teknik: Green Port Initiatives.
3.8 Utvärdering och ständig förbättring
Steg detaljer
Utvärdera regelbundet implementeringsprocessen, dra personliga rekommendationer från insamlad data och använd återkopplingssystemet för att förbättra översiktsplanen.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 6. Slutsats och rekommendation: Rekommendationer för kontinuerlig utvärdering och förbättring baserat på feedback från intressenter och projektresultat.
SEANERGY D1.2 Kapitel 3 Belyser behovet av fortlöpande utvärdering och anpassning av teknik för att hålla sig uppdaterad med ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen.
SEANERGY D2.1 Rekommendationer för att övervinna kunskapsbegränsningar kan informera utvärderings- och förbättringsprocesserna.
SEANERGY D2.3 : Även om specifika avsnitt om utvärdering och kontinuerlig förbättring inte nämns direkt, kan relaterade aspekter hittas i rekommendationerna och analyserna av hinder och potentialer (avsnitt 4 och 5).
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr.1: Bedömning av hamnutsläpp 4.1 Utvärdera resultat, 4.2 Jämföra resultaten.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.6 Granskning och justeringscykler.
- Sustainable Port Index: Sustainable Port Index erbjuder ett ramverk för att utvärdera hamnens hållbarhetsprestanda, som kan anpassas för pågående förbättringsarbete inom energiomställningen: Sustainable Port Index
- Hamnekonomi, förvaltning och politik: Kapitel 7.5 Hamnar, politik och politik
3.9 Rapportering och dokumentation
Steg detaljer
Dokumentera implementeringsprocessen heltäckande, enligt WP3, för att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet.
SEANERGY verktyg och guider
SEANERGY D1.1 Kapitel 5.4.3. Kommunikation: Beskriver vikten av omfattande dokumentation och rapportering som en del av kommunikationsstrategier för intressenter.
SEANERGY D2.1 Dokumentet exemplifierar omfattande rapportering om intressenters kunskapsbegränsningar, i linje med målen för transparens och ansvar.
SEANERGY D2.3 : Dokumentets heltäckande karaktär, inklusive dess detaljerade rekommendationer och framgångsfallstudier, överensstämmer med avsikten att dokumentera implementeringsprocessen på ett transparent och ansvarsfullt sätt.
Externa verktyg och guider
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 1: Bedömning av hamnutsläpp 2.8 Identifiera dokumentations- och rapporteringskrav.
- GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Guide nr 2: Utveckling av strategier för minskning av hamnutsläpp 2.7.5 Modellering, övervakning och rapportering.
- Procedurer för hamndokumentation
- Sammanfattningar av EU-lagstiftning: Rapporteringsformaliteter för fartyg
- Förordning 2019/1239 – European Maritime Single Window-miljö
- Puerto de Santander: Öppenhet
- Port Tarragona: Transparensportal
- Direktiv (EU) 2022/2464 fokuserar på att förbättra företagens hållbarhetsrapportering: Transparent dokumentation och rapportering av hållbarhetsarbetet.
- Global Reporting Initiative (GRI) – Hållbarhetsrapportering för hamnar: GRI-riktlinjer kan hjälpa till att dokumentera och rapportera om hållbarhets- och energiomställningsinsatser i hamnar: GRI-standarder.
How you rate the SEARNERGY Mater Plan?
Click on a star to rate it!
5 of 5.0 | 3 votes