Master Plan – GR

Seanergy - Master Plan
Play Video about SEANERGY Master Plan Presentation - Cover
Select a language:
spanish
german
italian
swedish

Αναλυτική περιγραφή

Καθορίστε ένα σαφές, βιώσιμο όραμα για τα λιμάνια, που θα περιλαμβάνει ζητήματα ενεργειακής απόδοσης, χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουδετερότητας στις εκπομπές άνθρακα.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 : Εξηγεί την επιτακτική ανάγκη να μεταβούν τα λιμάνια σε πιο πράσινες πρακτικές και θέτει το πλαίσιο για τον καθορισμό του οράματος και τον σκοπό του έργου.

SEANERGY D1.2 Ενότητα 2.2.9. & Ενότητα 2.2.10 (Ενεργειακή απόδοση) παρέχει πληροφορίες για τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου οράματος.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.1.2 (Μετάβαση στην πράσινη ενέργεια για λιμενικές εγκαταστάσεις): Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη πράσινη μετάβαση των λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δήλωσης σκοπού.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Δημιουργήστε μια δήλωση σκοπού που ενσωματώνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις βιώσιμες πρακτικές.

SEANERGY D1.2 Κεφάλαιο 1.

  • Η πρωτοβουλία The Port of the Future in Europe από το DocksTheFuture σκιαγραφεί ένα όραμα για ενεργειακά αποδοτικά και περιβαλλοντικά βιώσιμα λιμάνια στην Ευρώπη .
  • Το λιμάνι του Ρότερνταμ μοιράζεται τον σκοπό, την αποστολή, το όραμα και τη στρατηγική του για την οικοδόμηση του λιμανιού του μέλλοντος, τονίζοντας την ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ​​.
  • Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) : που σχετίζονται με τα λιμάνια περιλαμβάνουν την προώθηση ανθεκτικών υποδομών (Στόχος 9), τη βιώσιμη αστικοποίηση (Στόχος 11), τη δράση για το κλίμα (Στόχος 13), τη προστασία της θάλασσας (Στόχος 14) και την προώθηση συνεργασιών (Στόχος 17). Αυτοί οι στόχοι καθοδηγούν τα λιμάνια να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Καθορίστε τα όρια που περιγράφουν το πεδίο εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών, επιχειρησιακών και γεωγραφικών ορίων.

  • Ο EMSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας στη Θάλασσα) παρέχει πληροφορίες για το ρόλο των λιμένων στη βιωσιμότητα του ναυτιλιακού τομέα, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακού εφοδιασμού ​.
  • Πρωτόκολλο GHG: παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των ορίων του συστήματος προς ανάλυση
  • ISO 14064 που υποδεικνύει τη μεθοδολογία για την αξιολόγηση των ορίων του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά, οικονομικά και γεωγραφικά όρια.

Αναλυτική περιγραφή

Προσδιορίστε όλους τους εμπλεκόμενους και τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επενδυτών, των προμηθευτών και της κοινότητας.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Το Κεφάλαιο 2 ορίζει τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη σημασία τους, υποστηρίζοντας άμεσα τη διαδικασία αναγνώρισής τους.

SEANERGY D1.1 Ενότητα 5.1. προσφέρει μια μεθοδολογία για τον εντοπισμό των ενδιαφερομένων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των ενδιαφερομένων.

SEANERGY D1.2 : Εισαγωγή και κατηγορίες τεχνολογιών, που περιγράφουν λεπτομερώς τους τύπους τεχνολογιών και τους κατασκευαστές τους και μπορούν να συμβάλλουν στον προσδιορισμό των ενδιαφερομένων, που σχετίζονται με την παροχή τεχνολογίας.

SEANERGY D2.2 Η ενότητα 2.1 (ειδικά ο Πίνακας 1) παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την ανάλυση των αναγκών και των συμφερόντων τους.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.2 (Επισκόπηση 34 Επιτυχημένων Περιπτώσεων Λιμένων Καθαρής Ενέργειας): Σκιαγραφεί επιτυχημένες περιπτώσεις πράσινων λιμένων, οι οποίες μπορούν να καθοδηγήσουν τον εντοπισμό των ενδιαφερομένων που μπορούν να συνεισφέρουν στο Γενικό Σχέδιο.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • Porteconomicsmanagement.org: Προσεγγίσεις ενδιαφερομένων μερών : – Υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε όλη τη διαδικασία. – Προτείνει μεθοδολογίες για ανάλυση και ενεργή εμπλοκή των ενδιαφερομένων.
  • ESPO GREEN GUIDE 2021 : Εγχειρίδιο για τα ευρωπαϊκά λιμάνια με στόχο ένα πράσινο μέλλον
  • EcoPorts : Το λιμάνι της Χάβρης, Γαλλία, συμμετέχει στα EcoPorts, ενισχύοντας τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης .
  • Πρότυπο εμπλοκής ενδιαφερομένων AA1000 παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για την αποτελεσματική συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Βοηθά τα λιμάνια να εντοπίζουν συστηματικά και να ιεραρχούν τους εμπλεκόμενουν, να κατανοούν τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τους σχετικά με την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και να αναπτύσσουν στρατηγικές για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναλύστε τις ανάγκες και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων για να διασφαλίσετε ότι οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται στο γενικό σχέδιο.

SEANERGY D2.1 Ενότητες, όπως το 2.2.1 και το 2.2.2, αναφέρουν τη σημασία των ενδιαφερομένων και την κατάταξη των εμποδίων και των λύσεων, οι οποίες μπορούν να ενημερώσουν τη διαδικασία προσδιορισμού των εμπλεκομένων και των ενδιαφερομένων

Αναλυτική περιγραφή

Καθορίστε τη δομή διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων, των ευθυνών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Το Κεφάλαιο 5 δεν ορίζει ρητά τη δομή διακυβέρνησης. Ο ορισμός του πλαίσιο των ενδιαφερομένων (Ενότητα 5) συνεπάγεται την επίτευξη διακυβέρνησης μέσω ενός κύκλου διαχείρισης, ο οποίος θα μπορούσε να ενημερώνει τη δομή που έχει ήδη συσταθεί.

SEANERGY D1.2 : Η ενότητα του εγγράφου που αφορά στη Μεθοδολογία μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της διακυβέρνησης για την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογιών.

SEANERGY D2.1 Η ενότητα 2.1 δεν σχετίζεται άμεσα με τη δομή της διακυβέρνησης. Η κατανόηση των εμποδίων και ο τρόπος υπέρβασής τους μπορεί έμμεσα να συμβάλει στον καθορισμό ρόλων και ευθυνών.

SEANERGY D2.2 Η ενότητα 1.3 αναφέρει τη μεθοδολογία για την ανάπτυξη εργαστηρίων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη διαμόρφωση μιας δομής διακυβέρνησης.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.1 (Μέτρα που συμβάλλουν σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα/εναλλακτικών καυσίμων): Αναφέρονται λεπτομερώς τα μέτρα που συμβάλλουν στη μετάβαση, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας δομής διακυβέρνησης.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπους από βασικές ομάδες ενδιαφερομένων για την καθοδήγηση του έργου.

Θέστε στρατηγικούς στόχους που ευθυγραμμίζονται με το όραμα και την αποστολή.

Αναλυτική περιγραφή

Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά καθορισμένοι(SMART).

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Το Κεφάλαιο 4 εξετάζει την ανάγκη διαχείρισης των εμπλεκομένων, η οποία ευθυγραμμίζεται με τον καθορισμό στρατηγικών στόχων που λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά συμφέροντα και τις επιρροές τους.

SEANERGY D1.2 : Η εκτενής λίστα τεχνολογιών του καταλόγου μπορεί να καθοδηγήσει τον καθορισμό στόχων που σχετίζονται με την υιοθέτηση τεχνολογιών για τη βιωσιμότητα.

SEANERGY D2.1 Ενότητα 2.1: Τα εμπόδια και οι λύσεις που προσδιορίζονται στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας (Ενότητα 2.1) θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον καθορισμό στρατηγικών στόχων που ευθυγραμμίζονται με το όραμα και τον σκοπό.

SEANERGY D2.2 Κεφάλαιο 5: Προκαταρκτικός καμβάς επιχειρηματικού μοντέλου τριών επιπέδων (Ενότητες 5.1 έως 5.3), ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό στρατηγικών στόχων, παρέχοντας ένα αναλυτικό εργαλείο για την αξιολόγηση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών ευκαιριών.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.1.1 (Ενεργειακή απόδοση υπάρχουσας βιομηχανίας και υποδομής): Περιγράφει μέτρα ενεργειακής απόδοσης που βοηθούν στον καθορισμό στρατηγικών στόχων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • ISO 50001 : Το λιμάνι του Μπιλμπάο, Ισπανία, χρησιμοποιεί την πιστοποίηση ISO 50001 για να θέσει στόχους ενεργειακής απόδοσης ​​.
  • ESPO GREEN GUIDE 2021 : Εγχειρίδιο για τα ευρωπαϊκά λιμάνια προς ένα πράσινο μέλλον
  • Ναυτιλιακή & Λιμενική Αρχή Σιγκαπούρης (MPA) : – Εστίαση στην ανάπτυξη στόχων SMART για ένα πιο έξυπνο και πιο πράσινο λιμάνι.
  • Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμεύουν ως στρατηγικό πλαίσιο για τα λιμάνια για την ευθυγράμμιση των στόχων βιωσιμότητας ​​.
  • Λιμενική Οικονομία, Διαχείριση και Πολιτική: Κεφάλαιο 7.3 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Λιμένων.
  • Τοόραμα του Λιμανιού του Ρότερνταμ υποδεικνύει τη φιλοδοξία για το μέλλον, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Αρχής Λιμένος του Ρότερνταμ, του Δήμου του Ρότερνταμ, της εθνικής κυβέρνησης, της Deltalinqs, της επαρχίας της Νότιας Ολλανδίας και σε συντονισμό με το DCMR.
  • Το North Sea Port προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει τη βιώσιμη επιχειρησιακή του διαχείριση.
  • Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 για γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: περιλαμβάνουν τον καθορισμό στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αντικατοπτρίζοντας την εστίαση της SFDR στην ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναλυτική περιγραφή

  • Αναπτύξτε ένα σχέδιο εμπλοκής των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών επικοινωνίας και μηχανισμών ανατροφοδότησης.

  • Δημιουργία φόρουμ για διάλογο και συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Ενότητα 5.3 & Ενότητα 5.4 περιγράφει λεπτομερώς τη τακτική και τη προσεγγίση για την εμπλοκή, παρέχοντας μια βάση για την ανάπτυξη ενός σχεδίου εμπλοκής των ενδιαφερομένων. Η ενότητα 5.4.3 για την επικοινωνία είναι σχετική για τη δημιουργία φόρουμ εμπλοκής και διαλόγου.

SEANERGY D1.2 : Η δομή του καταλόγου και η ποικιλία των τεχνολογιών υποδεικνύουν μια ευρεία βάση δυνητικών ενδιαφερομένων για την υιοθέτηση της τεχνολογίας.

SEANERGY D1.3: Η συζήτηση σχετικά με τις αξιολογήσεις LCA και ESG και η συνάφειά τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός σχεδίου εμπλοκής των ενδιαφερομένων.

SEANERGY D1.3 : Η ενότητα Μεθοδολογία στην Προσέγγιση Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής Black-Box παρέχει μια διαδικασία για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μέσω συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

SEANERGY D2.1 : Τα παραδοτέα επικεντρώνονται σε περιορισμούς και λύσεις τεχνογνωσίας (Ενότητα 2.1) και θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δέσμευσης ενδιαφερομένων.

SEANERGY D2.2 Κεφάλαιο 3: Εργαστήρια  για Λιμάνια-Demo (Ενότητες 3.1 έως 3.3), που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη ενός σχεδίου εμπλοκής ενδιαφερομένων, αναφέροντας λεπτομερώς τις πραγματικές πρακτικές εμπλοκής.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.4 (Κοινωνική καινοτομία και ενσωμάτωση στα πράσινα λιμάνια): Μιλάει για την κοινωνική καινοτομία και την ένταξη, παρέχοντας μια βάση για σχέδια δέσμευσης των ενδιαφερομένων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Αναλυτική περιγραφή

Αναθέστε σαφείς ευθύνες στα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.2 Κεφάλαιο 2.

SEANERGY D1.3 : Οι ρόλοι των διαφορετικών εταίρων και η συνεισφορά τους στις μελέτες LCA και ESG προτείνουν ένα πλαίσιο για την ανάθεση ευθυνών.

SEANERGY D2.1 Ενότητα 2.1.1: Οι γνώσεις σχετικά με την ετερογένεια των λιμένων και τις λειτουργίες τους μπορούν να καθοδηγήσουν την κατανομή των ευθυνών (Ενότητα 2.1.1).

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.1.4 (Υποδομή εναλλακτικών καυσίμων): Αφορά στην υποδομή για εναλλακτικά καύσιμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάθεση ευθυνών για την επίτευξη των στόχων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • Περιβαλλοντικός Δείκτης Πλοίων (ESI): Το λιμάνι του Bremerhaven, Γερμανία, χρησιμοποιεί το ESI για να αναθέσει την ευθύνη και τα κίνητρα στα πλοία να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις ​​.
  • ESPO GREEN GUIDE 2021 : Εγχειρίδιο για τα ευρωπαϊκά λιμάνια προς ένα πράσινο μέλλον.
  • Λιμάνι του Λος Άντζελες : – Περιλαμβάνει παραδείγματα ανάθεσης ευθυνών και δημιουργίας μηχανισμών λογοδοσίας.
  • Λιμάνι του Άμστερνταμ Οι νόμοι και οι κανονισμοί της ΕΕ αποτελούν τη βάση για τις δράσεις του Λιμένα του Άμστερνταμ για την προώθηση της βιωσιμότητας της αλυσίδας: Πολιτική εγκατάστασης, ενεργή δέσμευση με υπάρχοντες πελάτες, συμμετοχή σε πρωτοβουλίες πολλών ενδιαφερομένων, ενεργή συνεργασία με εταίρους εφοδιαστικής αλυσίδας και πολιτική προμηθειών τους.

Δημιουργία μηχανισμών λογοδοσίας για την παρακολούθηση της απόδοσης όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αναλυτική περιγραφή

Καταγράψτε όλες τις δραστηριότητες έναρξης, τις αποφάσεις και τα σχέδια για τη διατήρηση σαφούς αρχείου.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.3 μπορεί να αποτελέσει μέρος της τεκμηρίωσης έναρξης, παρέχοντας μια βάση των διαθέσιμων τεχνολογιών για βιώσιμες πρακτικές στα λιμάνια.

SEANERGY 2.1 Κεφάλαιο 2: Η συστηματική προσέγγιση για την υπέρβαση των περιορισμών γνώσης που περιγράφονται στο παραδοτέο θα μπορούσε να παρέχει τη βάση για την τεκμηρίωση έναρξης.

SEANERGY D2.2 Η σύνοψη και τα συμπεράσματα από τα εργαστήρια μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την τεκμηρίωση των δραστηριοτήτων έναρξης και τη διασφάλιση της διαφάνειας.

SEANERGY D2.3 Ενότητα 3.3 (Μέτρα πολιτικής που στοχεύουν στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα): Περιγράφει τα μέτρα πολιτικής για την απαλλαγή από τον άνθρακα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση έναρξης.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • Στρατηγικός Σχεδιασμός Λιμενικών Αρχών , Έκθεση της γραμματείας UNCT AD.
  • Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 Το ISO 9001 είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για τη διαχείριση ποιότητας. Βοηθά οργανισμούς όλων των μεγεθών και τομέων να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών και να επιδείξουν τη δέσμευσή τους σε ζητήματα ποιότητας. Οι απαιτήσεις του καθορίζουν τον τρόπο δημιουργίας, εφαρμογής, διατήρησης και συνεχούς βελτίωσης ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας (QMS).
  • Η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 εστιάζει στην ενίσχυση της αναφοράς εταιρικής βιωσιμότητας: Τεκμηρίωση πρακτικών βιωσιμότητας και αξιολόγηση κινδύνων.
  • Το ISO 14001 Τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης παρέχει ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ευθυνών, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς στις προσπάθειες απανθρακοποίησης.

Διασφάλιση της διαφάνειας και της ιχνηλασιμότητας των διαδικασιών έναρξης για την υποστήριξη μελλοντικών ελέγχων και ανασκοπήσεων.

Λεπτομέρειες βημάτων

Ελέγξτε και αναλύστε τους σχετικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τους ναυτιλιακούς νόμους και τις ενεργειακές πολιτικές που επηρεάζουν τις λιμενικές λειτουργίες και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Τα κεφάλαια 1 και 2 παρουσιάζουν το έργο και τα ενδιαφερόμενα μέρη, θέτοντας τα θεμέλια για την κατανόηση του ρυθμιστικού και πολιτικού τοπίου που επηρεάζει τη πράσινη μεταβάση των λιμανιών.

SEANERGY Παραδοτέο D2.1 , “2.1.4 Εμπόδια συμπεριφοράς και ο ανθρώπινος παράγοντας”: Συζητά τον ρόλο του περιβαλλοντικού χωροταξικού σχεδιασμού και τη συμμετοχή του αντίστοιχου προσωπικού στις αποφάσεις προμηθειών για την επίτευξη οικολογικής κλίμακας σε λιμενικές βιομηχανικές ζώνες.

SEANERGY D2.3 : Ανασκόπηση βιβλιογραφίας και έρευνα (2.1): Αφοράτην αναθεώρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, της ναυτιλιακής νομοθεσίας και των ενεργειακών πολιτικών. Μέτρα πολιτικής με στόχο την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές (3.3): Εναρμονίζεται με την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών από περιφερειακά και παγκόσμια πρότυπα.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά πορίσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Διερευνά τη σημασία της υιοθέτησης πιο οικολογικών καυσίμων και ενέργειας, τονίζοντας τα ρυθμιστικά πλαίσια και τη συνεργασία των ενδιαφερομένων. Η ειδική αναφορά σε πρωτοβουλίες όπως το πακέτο Fit For 55 της ΕΕ και πρότυπα όπως το ISO 14064 και το ISO 14001 υπογραμμίζουν την ανάγκη των λιμένων να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τη ρυθμιστική υποστήριξη και τις πράσινες πρωτοβουλίες.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Διασφάλιση συμμόρφωσης και ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών από περιφερειακά και παγκόσμια πρότυπα στον προγραμματισμό.

SEANERGY D2.2 Αποτελέσματααπό το Περιφερειακό Εργαστήριο 1: Περιφέρειες Βαλτικής-Ατλαντικής-Βόρειας (από WMU): Επισήμανε τον συνδυασμό τεχνολογίας, επιχειρηματικών μοντέλων, πολιτικών και κανονισμών για την απανθρακοποίηση των λιμένων, την προώθηση συνεργασιών, τη χρήση κινήτρων και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών.

Λεπτομέρειες βημάτων

Δημιουργήστε μια σαφή βάση αναφοράς χρησιμοποιώντας δεδομένα από αξιολογήσεις LCA και ESG για να κατανοήσετε τις τρέχουσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση ενέργειας.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Η λεπτομερής λίστα των ενδιαφερομένων (Πίνακας 2, σελ. 19) τους κατηγοριοποιεί με βάση τη σχέση και την εγγύτητά τους με έργα ενεργειακής μετάβασης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας βάσης για τις τρέχουσες λειτουργίες και επιπτώσεις.

SEANERGY D1.2 για περισσότερες από 90 τεχνολογίες σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια των πλοίων, η παραγωγή καυσίμων και η ενεργειακή απόδοση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας βάσης για την τρέχουσα χρήση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η SEANERGY D1.2 Σελίδα 15 συζητά τις διαθέσιμες τεχνολογίες στην αγορά, εστιάζοντας στα καύσιμα υδρογόνου και τις μελλοντικές τάσεις, όπως εναλλακτικά καύσιμα όπως η αμμωνία και η μεθανόλη. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ενημερώσουν την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας και τους πιθανούς τομείς για βελτίωση στη χρήση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

SEANERGY D1.3 Προσέγγιση Αξιολόγησης Κύκλου Ζωής Μαύρων Κουτιών (Life Cycle Assessment- LCA), ειδικά 3.2 Ορισμός στόχου και πεδίου εφαρμογής των LCA, για τον καθορισμό βάσης αναφοράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων χρησιμοποιώντας δεδομένα LCA. SEANERGY D1.3 Αξιολόγηση ESG της ενέργειας και των καυσίμων στα λιμάνια, συγκεκριμένα 4.2 Αποτελέσματα LCA και 4.4 ανάλυση ESG, για τις βασικές γραμμές αξιολόγησης ESG και τον εντοπισμό περιοχών βελτίωσης.

SEANERGY D2.2 από το Περιφερειακό Εργαστήριο 2: Πλωτές οδοί ενδοχώρας (από την EHOO): Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη χερσαίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στην υιοθέτηση καυσίμων με μείωση του CO2 και στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και για την ανάπτυξη λιμένων.

SEANERGY D2.3 : Οι βέλτιστες πρακτικές από τα τρέχοντα Green Ports (3), ειδικά οι ενότητες για την ενεργειακή απόδοση, τη μετάβαση της πράσινης ενέργειας και την ψηφιοποίηση, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας βάσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη χρήση ενέργειας.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Χρησιμοποιήστε τη γβάση αναφοράς για τον εντοπισμό ελλείψεων και περιοχών βελτίωσηςστις λιμενικές λειτουργίες.

SEANERGY D1.2 Σελίδα 25 Παρέχει έναν κατάλογο τεχνολογιών που περιγράφει λεπτομερώς τον τύπο της λύσης, τη δυνατότητα εφαρμογής του σχήματοςκαι άλλα χαρακτηριστικά. Αυτή η ολοκληρωμένη λίστα βοηθά στον εντοπισμό τεχνολογικών ελλείψεωνκαι ευκαιριών για βελτιώσεις στις λιμενικές λειτουργίες.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά ευρήματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς λιμένων: περιγράφει τη μετάβαση των λιμένων προς καθαρότερα καύσιμα και πηγές ενέργειας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο των λιμένων ως κόμβων πράσινης ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ηλεκτροδότηση και τη δυνατότητα για πράσινο υδρογόνο, παρέχοντας μια σταθερή βάση για τη δημιουργία μιας βάσης αναφοράςτρεχουσών πρακτικών και χρήσης ενέργειας.

Λεπτομέρειες βημάτων

Εντοπισμός βασικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του Master Plan, όπως αναβαθμίσεις εξοπλισμού, μεταβολές στις  υποδομές και λειτουργικές προσαρμογές.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Η ενότητα 5.2 εξετάζει την ιεράρχηση των ενδιαφερομένων με βάση διάφορα χαρακτηριστικά (π.χ. ισχύς, επείγουσα ανάγκη) που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων και τον καθορισμό στόχων ενεργειακής απόδοσης και μείωσης των εκπομπών.

SEANERGY D1.2 Ενότητες για Συγκεκριμένες Τεχνολογίες (π.χ., Ενότητες 2.2.1 έως 2.2.10): Αυτές οι ενότητες περιγράφουν λεπτομερώς διάφορες πράσινες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως παρεμβάσεις για την επίτευξη ενεργειακής απόδοσης, ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσης των εκπομπών.

SEANERGY D1.3 ενότητα 3.3: LCA για το Λιμάνι της Βαλένθια και επόμενα τμήματα για LCA του Ennshafen και των λιμένων Σύρου για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πιθανών παρεμβάσεων.

SEANERGY D1.3 Ενότητα 4.3: Προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των αρνητικών επιπτώσεων στα λιμάνια επίδειξης, για τον καθορισμό στόχων για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

SEANERGY D2.2 από το περιφερειακό εργαστήριο 2: Πλωτές οδοί ενδοχώρας (από την EHOO) και το Περιφερειακό Εργαστήριο 4: Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης (από το DAFNI): Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη χερσαίων παροχές ενέργειας, την υιοθέτηση καυσίμων με μείωμένες εκπομπές  CO2, την ενσωμάτωση Λιμενικών Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης και ν σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά ευρήματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Οι κύριες παρεμβάσεις που εντοπίστηκαν περιλαμβάνουν τεχνολογικές αναβαθμίσεις, αλλαγές υποδομής και λειτουργικές προσαρμογές, με έμφαση στην ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών. Οι συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων υπογραμμίζουν την ανάγκη προσαρμογής των κανονισμών και επενδύσεων στις υποδομές.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Ορίστε ποσοτικοποιημένους / μετρήσιμους στόχους σχετικά με την  ενεργειακή απόδοση, ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση των εκπομπών.

SEANERGY D2.3 : Ανάλυση αποτελεσμάτων περιφερειακού εργαστηρίου (4): Μπορεί να καθοδηγήσει στον εντοπισμό παρεμβάσεων και στον καθορισμό μετρήσιμων στόχων. Συστάσεις για την προώθηση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων (5): Σχετικό με τον καθορισμό στόχων ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λεπτομέρειες βημάτων

Καθορίστε τη μεθοδολογία σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλαισίων διαχείρισης έργων όπως το PDCA (Plan-Do-Check-Act) για να εξασφαλίσετε συνεχή βελτίωση.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο 5: Η έκθεση περιγράφει έναν κύκλο διαχείρισης των ενδιαφερομένων (Πίνακας 1, σελ. 14) που θα μπορούσε να προσαρμοστεί για τον καθορισμό μεθοδολογιών για τον σχεδιασμό και τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής μετάβασης λιμένων.

SEANERGY D2.2 : Προέρχεται από τις συμμετοχικές προσεγγίσεις που συζητήθηκαν σε όλα τα εργαστήρια: Η συλλογική προσπάθεια και η ενσωμάτωση διαφόρων προοπτικών παρέχουν ένα προσχέδιο για τη μεθοδολογία σχεδιασμού.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά πορίσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Η προσέγγιση του έργου SEANERGY, η οποία ενσωματώνει τις γνώσεις των ενδιαφερομένων και εστιάζει σε βιώσιμες και καινοτόμες τεχνολογίες,  χρησιμεύει ως μεθοδολογία σχεδιασμού. Η δομημένη προσέγγιση του έργου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ναυτιλιακού τομέα αντικατοπτρίζει την έμφαση στο PDCA (Plan-Do-Check-Act) και τη συνεχή βελτίωση.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Επιλέξτε κατάλληλες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη τη σκοπιμότητα, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τον αντίκτυπο.

SEANERGY D1.2 : Κατάλογος τεχνολογιών

SEANERGY D2.3: Μεθοδολογία (2): Αντιστοιχεί άμεσα στον καθορισμό της μεθοδολογίας σχεδιασμού.

Ανάπτυξη συστάσεων (2.4): Υποστηρίζει την επιλογή τεχνολογιώνκαι πλαισίων διαχείρισης έργων.

Λεπτομέρειες βημάτων

  • Αναπτύξτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμάτων GANTT, των ορόσημων και των παραδοτέων για κάθε στάδιο της μετάβασης.
  • Περιγραφή των πόρων που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων, οικονομικών και τεχνολογικών.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 : Ενώ η έκθεση εστιάζει στη διαχείριση των ενδιαφερομένων παρά σε συγκεκριμένα εργαλεία σχεδιασμού έργων, όπως τα διαγράμματα GANTT, η δομημένη προσέγγιση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων (Ενότητες 5.1-5.5) υποστηρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό διασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα σχετικά μέρη.

SEANERGY D2.2 Αποτελέσματα Εργαστηρίου από το Περιφερειακό Εργαστήριο 4: Περιοχή Νοτιοανατολικής Ευρώπης (από το DAFNI): Σκιαγραφήθηκαν στρατηγικές για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της κανονιστικής προσαρμογής, του στρατηγικού σχεδιασμού υποδομών, της καινοτομίας και της συνεργασίας.

SEANERGY D2.3 : Προσαρμοσμένα περιφερειακά ενημερωτικά δελτία συστάσεων (6): Ένα πρότυπο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων με γραφήματα, ορόσημα και παραδοτέα GANTT. Επιπλέον, η ενότητα 3.5 Βασικά ευρήματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Η ολοκληρωμένη ανάλυση των εκπαιδευτικών αναγκών, των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της σημασίας της συνεργασίας λιμανιού-πόλης παρέχει μια λεπτομερή βάση για την ανάπτυξη ενός σχεδίου. Αυτό περιλαμβάνει την περιγραφή των διαγραμμάτων GANTT, των ορόσημων και των παραδοτέων για τεχνολογικές αναβαθμίσεις και αλλαγές υποδομής.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στη διαδικασία σχεδιασμού μέσω εργαστηρίων και διαβουλεύσεων για την ευθυγράμμιση των στόχων και τη συλλογή πληροφοριών.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 : Η έκθεση προσανατολίζεται στην αποτελεσματική διαχείριση των ενδιαφερομένων, προσφέροντας μια λεπτομερή προσέγγιση για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία σχεδιασμού, η οποία ευθυγραμμίζεται με το βήμα 2.6.

SEANERGY Παραδοτέο D2.1 , “2.2.1 Σημασία των ενδιαφερομένων για την ενεργειακή μετάβαση του λιμένα”: Υπογραμμίζει την ανάγκη κατανόησης και ανταπόκρισης των ενδιαφερομένων για την ελαχιστοποίηση της κατάχρησης ενέργειας και τη διευκόλυνση μιας επιτυχημένης ενεργειακής μετάβασης.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά ευρήματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Το έγγραφο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της συνεργασίας των ενδιαφερομένων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων του κλάδου, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στην προώθηση βιώσιμων αλλαγών και στην ευθυγράμμιση των στόχων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Συντονισμός με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ειδικούς του κλάδου και παρόχους τεχνολογίας για να διασφαλιστεί η πρακτικότητα και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

SEANERGY D2.2 : Συνάγεται από τη συνεργατική έμφαση σε όλα τα εργαστήρια: Η δέσμευση διαφορετικών ενδιαφερομένων στα εργαστήρια υπογραμμίζει τη σημασία του συντονισμού των ενδιαφερομένων.

SAENERGY D2.3 : Συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενα μέρη και βασικά αποτελέσματα (2.2): Παρέχει πληροφορίες για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία σχεδιασμού. Βασικά αποτελέσματα από Συνεντεύξεις με Ενδιαφερομένους στο Λιμάνι (3.5): Διευκολύνει τον συντονισμό με διάφορους ενδιαφερόμενους.

  • GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Οδηγός No.1: Αξιολόγηση των εκπομπών λιμένων Δεν καλύπτεται άμεσα, αλλά μπορεί να σχετίζεται με ολόκληρο τον Σχεδιασμό (Ενότητα 2) και την Αξιολόγηση (Ενότητα 4).
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) δίνει έμφαση στον συντονισμό των ενδιαφερομένων και στην κοινή χρήση δεδομένων μέσω της πλατφόρμας PortinSights: ESPO – Facts and Figures .
  • Τα παρακάτω παραδείγματα λιμένων καταδεικνύουν τα επιτυχημένα αποτελέσματα των προσπαθειών συνεργασίας μεταξύ λιμενικών αρχών, τοπικών κυβερνήσεων, επενδυτών και κοινωνικώνομάδων. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς για την αποτελεσματική συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην προώθηση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας:

Λεπτομέρειες βημάτων

Προγραμματίστε  ανάπτυξη την παράδοση προγραμμάτων κατάρτισης ώστε να να εφοδιαστούν τα ενδιαφερόμενα μέρη με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετάβαση.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY Παραδοτέο D2.1 , “3.3.1 Προκλήσεις και Ευκαιρίες” και “3.3.2 Γυναίκες στο λιμάνι της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού”: Αντιμετωπίζει στρατηγικές για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των φύλων και την προώθηση της ισότητας σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

SEANEGY D2.2 : Συμπεραίνεται από τις συζητήσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη στο Περιφερειακό Εργαστήριο 1: Βαλτική-Ατλαντική-Βόρειες Περιφέρειες (από την WMU): Η ανάγκη για προγράμματα κατάρτισης για την υποστήριξη της μετάβασης τονίστηκε ως απαραίτητη.

SEANERGY D2.3 : Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (5.4): Αντιστοιχεί άμεσα στην ανάγκη ανάπτυξης και παροχής προγραμμάτων κατάρτισης.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά αποτελέσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης για την υποστήριξη της μετάβασης του εργατικού δυναμικού προς πιο πράσινες πρακτικές, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε νέες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Αναπτύξτε ένα οικονομικό μοντέλο για την υποστήριξη του σχεδίου, προσδιορίζοντας πηγές χρηματοδότησης, επενδυτικές ανάγκες και ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D2.2 : Προέκυψε από συζητήσεις στο Περιφερειακό Εργαστήριο 3: Περιφέρεια Νοτιοδυτικής Ευρώπης (από FV): Επισημάνθηκαν οι προκλήσεις εξισορρόπησης του κόστους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές με μακροπρόθεσμα οφέλη και ο ρόλος των μηχανισμών οικονομικής στήριξης.

SEANERGY D2.3 : Αν και δεν αναφέρεται ρητά στα περιεχόμενα των παραδοτέων, ο οικονομικός σχεδιασμός μπορεί να συναχθεί από τις Συστάσεις για την προώθηση της απορρόφησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων (5) και τα προσαρμοσμένα περιφερειακά ενημερωτικά δελτία συστάσεων (6), καθώς πιθανότατα συζητούν πηγές χρηματοδότησης και επενδυτικές ανάγκες.

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά αποτελέσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμανιού: Αν και το έγγραφο δεν περιγράφει ρητά τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, η έμφαση στη ρυθμιστική υποστήριξη, τα κίνητρα για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα οικονομικά οφέλη από την υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας υποδηλώνουν τομείς χρηματοοικονομικής ανάγκης σχεδιασμού και επενδύσεων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

  • Διεξάγετε ενδελεχή αξιολόγηση κινδύνων για τον εντοπισμό πιθανών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων στη διαδικασία μετάβασης.

  • Ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό και τη διαχείριση του κινδύνου.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY Παραδοτέο D2.1 , “4 Μέρος τρίτο – Βασικά εργαλεία και πιστοποιήσεις για την ενεργειακή μετάβαση των λιμανιών”: Υποστηρίζει τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση εργαλείων και πιστοποιήσεων για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων του ναυτιλιακού και λιμενικού τομέα.

SEANERGY 2.2 : Με βάση τις οικονομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο 3: Περιοχή Νοτιοδυτικής Ευρώπης (από FV), οικονομικοί κίνδυνοι, κανονιστικές προκλήσεις και αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τα καύσιμα συζητήθηκαν.

SEANERGY D2.3 : Η Εκτίμηση και Διαχείριση Κινδύνων μπορεί να αντιμετωπιστεί έμμεσα μέσω διαφόρων ενοτήτων που συζητούν εμπόδια και δυνατότητες, όπως Κοινωνικά Εμπόδια και Δυνατότητες (4.1), Οικονομικά Εμπόδια και Δυνατότητες (4.2) και Τεχνολογικά Εμπόδια και Δυνατότητες (4.3).

SEANERGY D2.3 , ενότητα 3.5 Βασικά αποτελέσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Η ανάγκη για ενδελεχή κατανόηση των προκλήσεων, των ευκαιριών και της σημασίας των ρυθμιστικών και πολιτικών πλαισίων του ναυτιλιακού τομέα προτείνει μια βάση για την αξιολόγηση κινδύνου, τον εντοπισμό πιθανών προκλήσεων και την ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Συνεχής διερεύνηση και αξιολόγηση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτομιών που μπορούν να ενσωματωθούν στο σχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων τεχνολογίας και των ερευνητών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξερεύνηση και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο Master Plan.

SEANERGY D2.2 : Ευρήματα από το περιφερειακό εργαστήριο 2: Πλωτές οδοί ενδοχώρας (από την EHOO) και το Περιφερειακό Εργαστήριο 3: Περιφέρεια Νοτιοδυτικής Ευρώπης (από FV): Τόνισε την ανάγκη για διερεύνηση αναδυόμενων τεχνολογιών, τη σημασία της χερσαίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

SEANERGY D2.3 : Προσεγγίσεις Τεχνολογικής Καινοτομίας (5.5): Στοχεύει συγκεκριμένα στην εξερεύνηση και την αξιολόγηση των αναδυόμενων τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας.

SEANERGY D2.3 : ενότητα 3.5 Βασικά αποτελέσματα από συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους φορείς του λιμένα: Η συνεχής εξερεύνηση και αξιολόγηση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτομιών επισημαίνεται μέσω παραδειγμάτων επιτυχημένων πράσινων πρωτοβουλιών και της υιοθέτησης νέων καυσίμων και βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • HBE Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένα ολλανδικό σύστημα πιστοποιητικών που βασίζεται στην Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( RED ).
  • The Inland Shipping Emission Performance Label : Πιο καθαρή εσωτερική ναυτιλία.

Λεπτομέρειες βημάτων

Διασφαλίστε ότι οι οικονομικοί πόροι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του έργου SEANERGY. Εφαρμογή δημοσιονομικών ελέγχων και μηχανισμών αναφοράς όπως περιγράφεται στο WP3.Revi

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο 5. Διαχείριση ενδιαφερομένων μέσω χαρτογράφησης και ανάλυσης: Χαρτογράφηση ενδιαφερομένων για να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικοί πόροι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του έργου, ειδικά μέσω διαδικασιών ιεράρχησης (5.2) και παρακολούθησης (5.5).

SEANERGY D2.1 Οι πληροφορίες σχετικά με τα εμπόδια και τις λύσεις για τη χρηματοδότηση πράσινων υποδομών μπορεί να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των οικονομικών πόρων με τους στόχους του έργου SEANERGY.

SEANERGY D2.3 : Οι ενότητες σχετικά με την υιοθέτηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και εναλλακτικών καυσίμων (3.1), μέτρα πολιτικής για την απαλλαγή από τον άνθρακα (3.3) και συστάσεις για ρυθμιστικά μέτρα (5.1) αφορούν την ευθυγράμμιση των οικονομικών πόρων με τους στόχους του έργου, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών ελέγχων και μηχανισμών αναφοράς.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ): Η ΕΤΕπ προσφέρει δάνεια και χρηματοδοτικά μέσα για ενεργειακά έργα, με επίκεντρο την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα. Το ΕΤΣΕ στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικά έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση:
    • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – Έργα Ενέργειας
    • Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων
    • Ταμεία CEF
    • Ορίζοντας ΕΕ
    • Ταμείο Καινοτομίας

Λεπτομέρειες βημάτων

Συνεχίστε με τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ενότητες και τις πρωτοβουλίες επανεκπαίδευσης, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες πρακτικές από την πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων του έργου.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 ενότητα 5.4.2. Αξιολόγηση της δέσμευσης των ενδιαφερόμενων μερών: Προτείνει την αξιολόγηση των αναγκών κατάρτισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων ως μέρος της αξιολόγησης της δέσμευσης των ενδιαφερομένων.

SEANERGY D2.1 Προσδιορίζει περιορισμούς τεχνογνωσίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω στοχευμένων εκπαιδευτικών ενοτήτων.

SEANERGY D2.3 : Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (5.4) και οι συζητήσεις για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού (3.5.2) αντανακλούν τις ενότητες κατάρτισης, τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών από την πλατφόρμα του έργου.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

  • Οι εκπαιδευτικές ενότητες που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το ISO 50001 μπορούν να βελτιώσουν τα σετ δεξιοτήτων του προσωπικού του λιμανιού, διασφαλίζοντας ότι είναι εξοπλισμένα για τον εντοπισμό, την εφαρμογή και τη διαχείριση βελτιώσεων ενεργειακής απόδοσης.
  • Το EcoPorts παρέχει εργαλεία όπως η μέθοδος αυτοδιάγνωσης (SDM) και το Port Environmental Review System (PERS), τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι για την εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με πρακτικές και πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  • GreenVoyage2050: Port Emissions Toolkit, Οδηγός No.2: Ανάπτυξη στρατηγικών μείωσης των εκπομπών λιμένων 2.7 Αναπτύξτε μια προσέγγιση εφαρμογής.
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτιλιακής Ασφάλειας (EMSA): Ο EMSA προσφέρει διάφορες εκπαιδευτικές ενότητες και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών επιδόσεων στις θαλάσσιες δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για επαναπροσαρμογή στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης: European Maritime Safety Agency – Κατάρτιση.

Λεπτομέρειες βημάτων

Προετοιμασία και προσαρμογή της λιμενικής υποδομής σύμφωνα με τις τεχνολογικές και λειτουργικές αλλαγές που προσδιορίζονται στα παραδοτέα του έργου.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Kεφάλαιο 5.1 Βήμα πρώτο: Προσδιορισμός ενδιαφερομένων που σχετίζονται με αλλαγές υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών αρχών και των παροχών τεχνολογίας.

SEANERGY D1.2 Κατάλογος τεχνολογιών: Παραθέτει τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

SEANERGY D1.3 Άμεση συνάφεια μέσω της ανάλυσης LCA των λιμένων, υποδεικνύοντας πού οι προσαρμογές υποδομής μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

SEANERGY D2.1 Συζητά ζητήματα  πράσινης υποδομής και την ανάγκη προσαρμογήςανάλογα με τις προσαρμογές της λιμενικής υποδομής.

SEANERGY D2.3 : Η εστίαση του εγγράφου στην ενεργειακή απόδοση, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων στην ενότητα (3.1) υποστηρίζει την προετοιμασία και την προσαρμογή της λιμενικής υποδομής.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Αναπτύξτε ένα λεπτομερές σχέδιο παρακολούθησης για την πρόοδο της υλοποίησης σε σχέση με τους στόχους του Master Plan, ενσωματώνοντας συστήματα ανάδρασης για συνεχή βελτίωση.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

Το SEANERGY D1.3 είναι άμεσα σχετικό, παρέχοντας τη βάση για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τη μείωση των επιπτώσεων,υποστηρίζοντας την ανάπτυξη σχεδίων παρακολούθησης.

SEANERGY D2.1 Οι λύσεις για την υπέρβαση των περιορισμών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρακολούθησης.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Εφαρμογή δομών διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη γνωρίζουν τους ρόλους τους και ότι υπάρχει μια σαφής διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως προτείνεται από τις δραστηριότητες του WP3.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο 5.4: Στρατηγικές για την εφαρμογή της δομής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

SEANERGY D1.3 Οι αξιολογήσεις ESG υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στις δομές διακυβέρνησης και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Το SEANERGY D2.1 υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερομένων και μπορεί να καθοδηγήσει την εφαρμογή των δομών διακυβέρνησης.

SEANERGY D2.3 : Οι ενότητες για τα μέτρα πολιτικής (3.3) και την κοινωνική καινοτομία (3.4) προτείνουν την εφαρμογή δομών διακυβέρνησης και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Προχωρήστε με  την εφαρμογή των επιλεγμένων τεχνολογιών, διασφαλίζοντας ότι είναι σύμφωνες με τις συστάσεις από την τεχνογνωσία των ενδιαφερομένων και τον κατάλογο τεχνολογιών.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.2 Ο κατάλογος τεχνολογιών προσφέρει μία λιστα τεχνολογιών για την ενσωμάτωσηή τουςστις θαλάσσιες και λιμενικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής καυσίμου και της δέσμευσης άνθρακα.

της SEANERGY D1.3 LCA μπορούν να καθοδηγήσουν την επιλογή βιώσιμων τεχνολογιών για ανάπτυξη των λιμενικών λειτουργιών.

SEANERGY D2.1 Προσφέρει πληροφορίες για τα τεχνολογικά εμπόδια και λύσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

SEANERGY D2.3 : Το έγγραφο δίνει έμφαση στην τεχνολογία μέσω συζητήσεων για την ψηφιοποίηση, τα εναλλακτικά καύσιμα και τον αυτοματισμό (3.1), παράλληλα με τις προσεγγίσεις τεχνολογικής καινοτομίας (5.5).

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Εφαρμογή λειτουργικών αλλαγών, παρακολούθηση των επιπτώσεών τους και διασφάλιση της συμβολής τους στη μετάβαση προς την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Επιχορήγησης.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο 5. Μέσω της χαρτογράφησης και της ανάλυσης, η διαχείριση των ενδιαφερόμενων μερών δίνει έμφαση στο ρόλο της διαχείρισης των ενδιαφερομένων στις επιχειρησιακές αλλαγές προς τη βιωσιμότητα.

SEANERGY D1.2 Κεφάλαιο 2 Κατάλογος τεχνολογιών: Οι τεχνολογίες που αναφέρονται υποστηρίζουν επιχειρησιακές αλλαγές προς τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιλογών καυσίμων και μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

SEANERGY D2.1 Η εστίαση του εγγράφου στην υπέρβαση των φραγμών στην ενεργειακή μετάβαση υποστηρίζει τις επιχειρησιακές αλλαγές προς τη βιωσιμότητα.

SEANERGY D2.3 : Το έγγραφο υποστηρίζει τις επιχειρησιακές αλλαγές προς την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά μέσω βέλτιστων πρακτικών και ανάλυσης περιπτώσεων επιτυχίας.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Να αξιολογείτε τακτικά τη διαδικασία υλοποίησης, να συντάσσετε εξατομικευμένες συστάσεις από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί και να χρησιμοποιείτε το σύστημα βρόχου ανάδρασης για τη βελτίωση του Master Plan.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο6. Συμπέρασμα και συστάσεις: Συστάσεις για συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση με βάση τα σχόλια των ενδιαφερομένων και τα αποτελέσματα του έργου.

SEANERGY D1.2 Κεφάλαιο 3: Υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση και προσαρμογή των τεχνολογιών για να παραμείνουν ενημερωμένες με τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.

SEANERGY D2.1 Οι συστάσεις για την υπέρβαση των περιορισμών τεχνογνωσίας μπορούν να συμβάλουν στις διαδικασίες αξιολόγησης και βελτίωσης.

SEANERGY D2.3 : Αν και δεν αναφέρονται άμεσα συγκεκριμένες ενότητες για την αξιολόγηση και τη συνεχή βελτίωση, σχετικές πτυχές μπορούν να βρεθούν στις συστάσεις και τις αναλύσεις των περιορισμών και των δυνατοτήτων (Ενότητες 4 και 5).

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

Λεπτομέρειες βημάτων

Καταγράψτε τη διαδικασία υλοποίησης ολοκληρωμένα, όπως ορίζεται από το WP3, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Εργαλεία & οδηγοί SEANERGY

SEANERGY D1.1 Κεφάλαιο5.4.3. Επικοινωνία: Υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης τεκμηρίωσης και της αναφοράς ως μέρος των στρατηγικών επικοινωνίας των ενδιαφερομένων.

SEANERGY D2.1 Το έγγραφο αποτελεί παράδειγμα ολοκληρωμένης αναφοράς σχετικά με τους περιορισμούς τεχνογνωσίας των ενδιαφερομένων, ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους διαφάνειας και λογοδοσίας.

SEANERGY D2.3 : Η συνολική φύση του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερών συστάσεων και των περιπτωσιολογικών μελετών επιτυχίας, ευθυγραμμίζεται με την πρόθεση να τεκμηριωθεί η διαδικασία υλοποίησης με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Εξωτερικά εργαλεία και οδηγοί

How you rate the SEARNERGY Mater Plan?

Click on a star to rate it!

5 of 5.0 | 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *